Nunavut, Grønland og ICC´s fælleserklæring om klimaforandringer

Nunavut, Grønland og Inuit Circumpolar Council (ICC) udsender fælleserklæring om klimaforandringer

Naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq har idag i Paris i forbindelse med COP21 udsendt en fælleserklæring sammen med Nunavuts regeringsleder Peter Taptuna og ICC Internationals formand Okalik Eegeesiak.

Fælleserklæringen om klimaforandringer i Arktis sender et forenet signal til omverdenen, om at anerkende og bakke op om de særlige udfordringer, som klimaforandringerne udgør for arktiske befolkninger og retten til udvikling i Arktis.

Erklæringen er i dag blevet offentliggjort til den internationale presse i USA, Canada og Grønland under COP21.  

Vittus Qujaukitsoq udtalte i forbindelse med udsendelsen af fælleserklæringen:

”Grønland har et vigtigt ansvar for at fremme international klimaforskning. Grønlandsk klimaforskning kombinerer den nyeste forskning med den menneskelige dimension.

Vores fælles stemme som Inuit og vores traditionelle viden på tværs af Arktis bør høres og inkluderes i internationale beslutningsprocesser. Vigtigst af alt, så skal det sikres at Arktiske oprindelige folk får lige ret til udvikling. Oprindelige folks rettigheder og interesser skal inkluderes i COP21 slutdokumentet.”

I dag forventes Vittus Qujaukitsoq at deltage i en paneldiskussion ”Arctic Day Panel Session” sammen med blandt andre ICC formand Okalik Eegeesiak, Præsidenten for Samerådet Aili Keskitalo, samt Præsidenten for Nunavut Tunngavik Incorporated (NTI) Cathy Towtongie. Vittus Qujaukitsoq er senere på dagen åbningstaler ved et High-Level Event om ”Innovative Island Solutions: From the Poles to the Tropics”, arrangeret af Global Island Partnership (GLISPA) og Associationen for Oversøiske Lande og Territorier (OCTA) som Grønland er medlem af.

Læs fællesærklæringen her.

For yderligere information kontakt: Specialkonsulent Pernille Bengtsen +299 55 33 27 / +45 60 62 31 24