Qujaukitsoq til plenarmøde under COP21

Naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender deltager i plenarmødet under FN’s internationale klimakonference

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq ankom lørdag 5. December i Paris, hvor han på vegne af Naalakkersuisut skal repræsentere Grønland i de kommende forhandlinger. Vittus Qujaukitsoq deltog lørdag i plenarmødet under FN’s internationale klimakonference d. 5. december. Plenarmødet blev åbnet af den COP-formanden Frankrigs udenrigsminister Laurent Fabius, som i marts 2015 besøgte Grønland.

Embedsmænd fra 195 lande, der er samlet til COP21 i Paris, har i løbet af ugen arbejdet dag og nat på indholdet til udkastet til en ny klimaaftale, som d. 5. december blev fremlagt under plenaråbningen. I løbet af den næste uge fortsætte de politiske forhandlinger, som skal bane vejen for en nyt juridisk bindende aftale. Det er håbet, at forhandlerne vil nå frem til en klimaaftale fredag eller i næste weekend.

Søndag ankommer ministre fra hele verden til Paris for at føre de politiske forhandlinger.

Vittus Qujaukitsoq satte lørdag fokus på de udfordringer, som klimaforandringer har medført i Grønland i et event under Associationen for Oversøiske Lande og Territoriers (OCTA), som Grønland er medlem af.

OLT landenes deltagelse er vigtig i løbet af COP21, da øer fra Grønland til Stillehavet herigennem kan fortælle om deres erfaringer med de store klimaforandringer, som landene oplever. Vittus Qujaukitsoq understregede behovet for den menneskelige dimension på linje med de videnskabelige undersøgelser.

Vittus Qujaukitsoq udtalte under konferencen blandt andet:

”Det er vigtigt at lytte til de mennesker, der oplever klimaforandring på nært hold, og lære af de observationer og erfaringer, som de kan bidrage med. Kun derigennem kan vi få et helhedsbillede af klimaforandringernes påvirkning af kloden.”

Mere end 60.000 mennesker har fundet vej til Paris for at deltage i FN’s internationale klimakonference med mere end 25.000 delegerede.

Læs Vittus Qujaukitsoqs tale (på engelsk)For yderligere information kontakt: Specialkonsulent Pernille Bengtsen, Udenrigsdirektoratet, +299 55 33 27 / +45 60 62 31 24.