Ny viden skal styrke landets klimatilpasningsindsats

På en workshop i sidste uge præsenterede forskere ny viden om klimaforandringer. Den nye viden skal bruges i arbejdet med at gøre landet mere modstandsdygtigt overfor fremtidens klimaforandringer.

”Vi ser allerede effekterne af klimaforandringerne. Havisens udbredelse er mindre og vores klima varmere. Den nye viden viser, at dette mønster fortsætter. På sigt vil det resultere i øget risiko for planterester og lignende i drikkevandet, samt øget forekomst af uønskede arter. Det er derfor vigtigt, at vi gør os modstandsdygtige. Det hjælper den nye viden med. Ved at kende fremtidens klima kan vi bedre tilpasse os og foretage de fornødne tiltag”, udtaler Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet Mala Høy Kúko.

Fagfolk trodsede stormen
Teknikkere, planlæggere og andre fagfolk trodsede i sidste uge stormen for at deltage i en workshop om fremtidens klima, som Danmarks (og Grønlands) Meteorologiske Institut (DMI) og Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet havde arrangeret. På workshoppen præsenterede DMI den nye viden om fremtidens klima, og Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet inviterede herefter til dialog om klimatilpasning.

Ny viden samlet i seks rapporter
Den nye klimaviden bliver i løbet af de næste måneder tilgængelig for alle og vil være samlet i seks rapporter; Nationalparken, Kommune Kujalleq, Qeqqata Kommunia, Qaasuitsup Kommunia, og Kommuneqarfik Sermersooq, som er opdelt i to rapporter. Således vil borgere såvel som den offentlige og private sektor have hurtig adgang til den viden, som er nyttig for deres arbejde med klimatilpasning. For eksempel kan den nye viden bruges i forbindelse med udvikling af infrastruktur, herunder etablering af nye veje og lufthavne.

Fælles platform ønskes
På workshoppen ytrede deltagerne ønske om en fælles onlineplatform for klima og klimatilpasning. Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet er derfor gået i gang med at undersøge mulighederne for at realisere deltagernes ønske.

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Elise Uupi Kuitse, +299 34 54 14, e-mail: eukl@nanoq.gl eller kst. afdelingschef Karen Anne Arleth, +299 34 54 65, e-mail: knar@nanoq.gl