Grønlands Selvstyre træder ud af NunaMinerals

Efter et langt forhandlingsforløb, siden januar måned 2015, har Naalakkersuisut den 25. november indgået en aftale med NunaMinerals og Greenland Mining Management GMM om, at GMM overtager selvstyrets aktier og lån i NunaMinerals.

Aftalen er nu blevet fulgt op på en generalforsamling i NunaMinerals.

Konkret betyder aftalen for Selvstyret, at GMM overtager det lån på 4,5 mio. kr., som det daværende Forretnings-Naalakkersuisut med Finansudvalgets tilslutning ydede til NunaMinerals i december 2014, for at give NunaMinerals en reel håndsrækning til at arbejde sig ud af selskabets alvorlige økonomiske problemer. Dermed kan Naalakkersuisut betragte lånet som betalt tilbage og landskassen har ikke lidt tab på at yde NunaMinerals denne bistand.

Endvidere køber GMM Selvstyrets aktier i NunaMinerals, således at Selvstyret ikke længere er aktionær i selskabet. GMM vil dermed overtage den reelle kontrol med NunaMinerals.

Aftalen mellem parterne er resultatet af en forhandling, som reelt startede da NunaMinerals indgik i en betalingsstandsning den 15. maj 2015. Naalakkersuisut er meget tilfreds med resultatet, som bygger på en langvarig proces med en meget realistisk indstilling til NunaMinerals’ situation og behovet for at skabe en levedygtig model for NunaMinerals’ overlevelse.

Naalakkersuisut sætter pris på den opbakning, der har været i Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg til Naalakkersuisuts deltagelse i bestræbelserne på at sikre NunaMinerals’ overlevelse.

Der er fortsat nogle elementer og betingelser for GMM, som skal falde på plads, for at aftalen bliver gennemført. Det forventes at være afklaret primo januar 2016.

 

For yderligere oplysninger, kontakt departementschef Søren Hald Møller på telefon +299 34 50 00 eller e-mail sham@nanoq.gl.