Der skal ikke spilles hasard med indsatsen for at bringe ungdomsledigheden ned

I dagens KNR udtaler Naaja Nathanielsen, at IA gerne vil tage 5 mio. kr. fra Piareersarfiit og give dem til blandt andet højskoler og andre lignende tiltag.

Oprindeligt var kravet på otte millioner kroner. Naalakkersuisut har givet tre millioner kroner, men de sidste fem ser altså ud til at være der, hvor den brede finanslov strander ifølge Naaja Nathanielsen.

I den anledning udtaler Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, Randi Vestergaard Evaldsen:

"I KNR fremsætter Naaja Nathanielsen i dag et krav om omrokering af fem mio kr. fra Piareersarfiit som forudsætning for, at IA kan underskrive finansloven.

Det er en af de absolutte hjørnesten i Beskæftigelsesplanen "Et trygt arbejdsmarked" at bekæmpe den høje arbejdsløshed blandt landets unge. Derfor får Piareersarfiit 250 ekstra pladser over hele landet, som skal gå til bl.a. værkstedsforløb og andre ikke-boglige tilbud til de unge, som er længst fra arbejdsmarkedet. Det er en indsats jeg synes er meget, meget vigtig.

De midler, som
Naaja Nathanielsen kalder ”småpenge”, er afsat til lokale Piareersarfiit, som kender de unge, er populære blandt de unge og som har dokumenterede gode resultater.

Naaja Nathanielsen vil tage penge fra indsatsen for de unge arbejdsløse, og give dem til uspecificerede private sociale initiativer, højskoler o.l., der absolut ingen dokumentation har for at de kan bringe de bogligt tunge elever videre i uddannelse. Det synes jeg ikke er en god idé. Vi skal ikke eksperimentere med de unges fremtid. Vi skal følge op på det, som fungerer og kan skabe bro mellem folkeskole og uddannelse.

Jeg har tidligere sagt, og jeg gentager gerne, at jeg godt vil imødekomme IAs hensigt og flytte tre mio. kr. kurser under PKU-kontoen, til endnu flere tilbud til de unge. Men jeg kan ikke se, at det er hensigtsmæssigt, at midlerne med vold og magt skal tages fra indsatser, som beviseligt virker".

 

For yderligere information kontakt ministersekretær Helene S. Pedersen på mobil 586116 eller e-mail: hspe@nanoq.gl