Fremtidens klima

Hvordan ser klimaet ud i din by eller bygd om 5, 35 og 85 år? Danmarks (og Grønlands) Meteorologiske Institut (DMI) lancerer sammen med Selvstyret ny viden om fremtidens klima i Grønland.

Vi oplever allerede effekterne af klimaforandringerne. Vækstsæsonen er blevet længere, perioden med snedække kortere, havisen tyndere og permafrosten tør. Alt sammen noget der påvirker os, og som skaber både udfordringer og muligheder. Men hvad kan vi egentlig forvente af fremtidens klima?

Bedre viden om fremtidens klima
Det har Danmarks Meteorologiske Institut og Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet samarbejdet om at finde ud af. Resultatet vil blive præsenteret for en række teknikere, planlæggere og andre fagfolk på en workshop i Nuuk den 20. november. Formålet er at se på, hvordan denne nye viden bedst muligt bruges, når der skal udarbejdes langsigtede planer om for eksempel investeringer i infrastruktur eller nye tiltag inden for landbruget. På workshoppen præsenterer DMI den nye klimaviden, og Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet inviterer til dialog om klimatilpasning.

I forbindelse med workshoppen udtaler Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet Mala Høy Kúko: ”Det er første gang, at vi kan præsentere et så deltaljeret billede af fremtidens forventede klima i Grønland. Med den nye data vil det være muligt at se, hvor varmt det bliver i ens by, og hvor lang perioden med snedække forventes at blive fremover. Det betyder, at vi f.eks. får en bedre ide om, hvordan klimaet arter sig på enkelte lokaliteter i Sydgrønland, og at vi kan tage det med i overvejelserne omkring udviklingen af erhvervet”.

Klima arrangement afholdes for hele Grønland

Desuden inviterer DMI og Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet til et åbent arrangement i Katuaq den 19. november kl. 19:30 – 21:00. Her vil DMI ligeledes fortælle om fremtidens klima. Hvor varmt bliver det i fremtiden? Hvor meget nedbør får vi? Hvor lang bliver perioden med snedække? Og hvilke udfordringer og muligheder bringer det med sig?

”Vi har valgt at give alle med adgang til en internetforbindelse mulighed for at følge med i arrangementet vi afholder den 19. november. Det håber jeg mange af landets borgere vil benytte sig af”, udtaler Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet Mala Høy Kúko.

Skulle man få lyst til at overvære arrangementet findes der mere information på følgende link: http://digitalimik.gl/da/Nyheder/2015/10/Klima-arrangement   

 

 

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Elise Uupi Kuitse, +299 34 54 14, e-mail: eukl@nanoq.gl eller kst. Afdelingschef Karen Anne Arleth, +299 34 54 65, e-mail: knar@nanoq.gl