Falske beskyldninger om Naalakkersuisuts håndtering af makrelkvoter

Det er fuldstændig forkert og dybt krænkende for Naalakkersuisut, at IA’s Aqqaluaq B. Egede og Partii Naleraq’s Hans Enoksen sender en pressemeddelelse på gaden, som i overskriften påstår at Naalakkersuisut har hjulpet hinanden med vennetjenester for 40 mio. kr.

Der er ingen i Naalakkersuisut, som har hjulpet hinanden eller andre med vennetjenester. Hverken for 5 kroner eller for 40 millioner kroner.

Naalakkersuisut har foranlediget og bekostet en grundig forvaltningsrevision af hele håndteringen af makrelkvotetildeling i 2015. Undersøgelsen blev offentliggjort i fredags og den konkluderer blandt andet, at der hverken er udført vennetjenester eller begået for ulovligheder.

Når IA’s Aqqaluaq B. Egede og Partii Naleraq’s Hans Enoksen påstår det modsatte og beskylder Naalakkersuisut for vennetjenester og lovbrud, så er det ikke alene mod bedre vidende – de har trods alt haft rigelig tid til at læse undersøgelsen og selv konstatere, at der ikke er foretaget noget lovbrud eller kammerateri. Det må også forstås som et bevidst og målrettet forsøg på at undergrave Naalakkersuisuts troværdighed, uden at holde sig tilbage med at tale usandt over for befolkningen om vores gerninger.

Nu er det jo sådan i politik, at man må stå model til lidt af hvert. Sådan er vilkårene, for der vil altid være nogen som forsøger at føre sig frem på andres bekostning. Det har vi allerede mærket så rigeligt i Naalakkersuisut. Men det her fra Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen går simpelthen over stregen. Hvis en lignende anklage var kommet fra andre, ville jeg øjeblikkeligt have overvejet at melde dem til politiet for at overtræde kriminallovens injurieparagraf, fordi der mod bedre vidende fremsættes usande sigtelser i pressemeddelelsen.

Imidlertid hører jeg til dem, der synes at man skal undgå at bruge politiet og domstolene til at løse politiske problemer. Derfor vil jeg her nøjes med at konstatere, at Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen med deres pressemeddelelse har demonstreret et format, som jeg kun kan beklage. Man skyr tilsyneladende ingen midler for at føre sig frem på andres bekostning. Det er meget usmageligt.

IA’s Aqqaluaq B. Egede og Partii Naleraq’s Hans Enoksen påstår videre i deres pressemeddelelse, at Naalakkersuisoq for Fiskeri og generalsekretæren i Siumut sammen driver virksomheden KNT. Her tales igen direkte usandt og mod bedre vidende. Naalakkersuisoq Karl-Kristian Kruse har selv redegjort for dette og det er tydeligt beskrevet i den uvildige og uafhængige forvaltningsrevisionsundersøgelse.

Karl-Kristian Kruse har ikke deltaget i ledelsen af KNT siden han udtrådte af bestyrelsen, da han blev Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug i december måned sidste år. Og den 23. februar 2015 overdrog han sin ejerandel i KNT. Det er ikke usædvanligt at det kan tage et par måneder at afvikle et medejerskab i en virksomhed. Mig bekendt har Inatsisartuts Udvalg til Valgs Prøvelse ikke haft bemærkninger til, hvordan Karl-Kristian Kruse har afviklet sit engagement i KNT.

Det er usandt og det er uærligt, når Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen forsøger at bilde folk ind, at Karl-Kristian Kruse er med til at drive firmaet.

Det er for dårligt at man på denne måde forsøger at føre befolkningen bag lyset med åbenlyse usandheder.

Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen skriver videre i deres pressemeddelelse, at KNT har fået en ekstraordinær støtte af Naalakkersuisut.

Der er på ingen måde tale om, at Naalakkersuisut støtter særligt op om KNT, at KNT har fået ekstraordinær støtte af Naalakkersuisut eller at der i Naalakkersuisut misbruges magt og arbejdes for egen vinding, som Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen fejlagtigt påstår.

Nogle gange kommer man i tvivl, om det overhovedet nytter, at bruge penge og kræfter på at få vores administration og beslutninger vurderet af de bedste uafhængige og uvildige eksperter, når oppositionen blot vælger at se bort fra kendsgerningerne og blive ved med at gentage de samme anklager og usandheder, som vi nu har hørt på i snart et halvt år.

Det havde været meget mere klædeligt, såfremt Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen i stedet havde taget den gennemførte undersøgelse til sig og sammen med os glædet sig over, at selvstyret administrerer borgernes tillid og værdier hæderligt og ordentligt.

Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen spørger i deres pressemeddelelse, hvad partilederne i koalitionen siger?

For min del, som partileder, siger jeg klart og ikke til at misforstå: Vi har i Naalakkersuisut truffet beslutning om fordeling af makrelkvoten i 2015, uden kammerateri og uden særlige hensyn til særlige personer eller selskaber.

Forvaltningsrevisionen har vist, at der skal ske forbedringer i administrationen. Men samtidig har undersøgelsen vist, at det er rigtigt, når vi fastholder at der ikke er sket særlige begunstigelser af nogen eller noget i denne sag. Undersøgelsen dokumenterer også, at Naalakkersuisut har håndteret spørgsmålet om Naalakkersuisoq Karl-Kristian Kruses inhabilitet efter reglerne.

Aqqaluaq B. Egede og Hans Enoksen påstår sidst i pressemeddelelsen, at Naalakkersuisut holder noget skjult i denne sag. For Naalakkersuisuts vedkommende er der ikke noget, der er holdt skjult.

Tværtimod har vi netop offentliggjort en uvildig og uafhængig forvaltningsrevisionsundersøgelse, som grundigt har gennemgået hele sagsforløbet med fordeling af makrelkvoten i 2015. Undersøgelsen sammenfatter, at der ikke er begået kammerateri, vennetjenester eller inhabilitet i Naalakkersuisuts arbejde.

Pressemeddelelsen fra Aqqaluaq B. Egede fra IA og Hans Enoksen fra Partii Naleraq ligner mest af alt et sidste desperate forsøg på at sværte Naalakkersuisut til, nu hvor det er påvist sort på hvidt at Naalakkersuisut har passet sit arbejde ordentligt og redeligt.

 

Kim Kielsen,
Formand for Naalakkersuisut