Ingen urinprøve-tvang på grønlandske uddannelsesinstitutioner

KNR bragte i sidste uge en historie vedrørende mulighederne for at undersøge omfanget af hashmisbrug blandt studerende på grønlandske uddannelsesinstitutioner. Denne historie er siden blevet fulgt op på af Studenterorganisationen Ili Ili, og i den forbindelse anser Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Nivi Olsen, det for nødvendigt at bringe en berigtigelse af indholdet i artiklen.

”Det er beklageligt, at det i mit interview til KNR kom til at fremstå som om jeg vil indføre påbud om tjek af samtlige studerende på vores uddannelsesinstitutioner. Det er nemlig ikke tilfældet. Der er heller ikke tale om, at en ren urinprøve skal være en forudsætning for optagelse eller, at en urinprøve, der giver udslag, skal danne grundlag for at smide nogen ud. Det drejer sig om at hjælpe dem, der har et misbrugsproblem og som ønsker at komme ud af det,” forklarer Nivi Olsen.

Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke er derfor i gang med det indledende lovarbejde i forhold til at tillade stikprøvekontrol i tilfælde, hvor der allerede er mistanke om et misbrugsproblem hos en eller flere studerende. Dermed får man skabt et større overblik og et bedre beslutningsgrundlag i forhold til at udvikle tilbud til de studerende, der døjer med et misbrug.

”Jeg er naturligvis ikke interesseret i at fratage nogen muligheden for at viske tavlen ren og starte på en frisk. Jeg giver studenterorganisationen ret i, at et skridt ind på en uddannelse for mange kan være det første skridt ud af et misbrug. Men der er også mange, der har brug for hjælp til at tage det andet og det tredje skridt, for til sidst at kunne lægge misbruget helt bag sig. Dem skal vi hjælpe, men det skal ske på et informeret grundlag,” siger Nivi Olsen.

For mere information, kontakt ministersekretær Jens Frederik Nielsen, jfni@nanoq.gl tel.: +299 345702