Arctic Circle Assembly sluttede søndag 18. Oktober

På en session med overskriften ”The Future of Greenland”, præsenterede Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq fredag 16. Oktober Naalakkersuisuts politik og vision for Grønlands udvikling for de omtrent 1500 deltagende på den største internationale kongres for arktisk samarbejde, Arctic Circle Assembly i Reykjavík, Island.

I dagene 15. – 18. oktober samledes statsledere og andre regeringsrepræsentanter, embedsmænd, specialister og videnskabsmænd fra hele verden til Arctic Circle Assembly i Reykjavík, med det formål at drøfte Arktis og styrke det internationale fokus på fremtiden for Arktis.

I Vittus Qujaukitsoqs tale fremhævedes vigtigheden af at sikre en bæredygtig forvaltning af Grønlands levende og ikke-levende ressourcer imens der arbejdes på at opnå en grønlandsk selvbærende økonomi. Han fortalte om de økonomiske muligheder, der findes i Grønland, og understregede at landets vigtigste ressourcer er de menneskelige ressourcer og at uddannelse og træning derfor skal være fundamentet for Grønlands fremtidige udvikling.

Vittus Qujaukitsoq fortalte endvidere om planerne for udbygning af infrastrukturen med udvidelse eller nybygning af landingsbaner samt opgradering af havneinfrastruktur.

Endelig blev det i talen annonceret, at Naalakkersuisut sammen med Arctic Circle kommer til at stå for et Arctic Circle Forum møde i Grønland, som kommer til at blive afholdt i Nuuk i dagene 18.-19. maj 2016. Arctic Circle Forum mødet til maj vil have særligt fokus på inddragelse og repræsentation af oprindelige folk på tværs af de Arktiske lande, med deltagelse planlagt fra både Canada og Alaska. På mødet planlægges der drøftet økonomisk udvikling for de arktiske folk, og hvordan den store interesse for Arktis fra omverdenen bedst omdannes til reelle muligheder for økonomisk udvikling til gavn for Arktiske oprindelige folk.

Vittus Qujaukitsoq deltog i hele Arctic Circle programmet og benyttede lejligheden til at afholde bilaterale møder i løbet af de tre mødedage. Det drejede sig særligt om møder med Islands udenrigsminister Gunnar Bragi Sveinsson, samt med Premier Philippe Couillard fra Quebec og med Senator Angus King fra staten Maine. Formålet med disse møder var at udbygge samarbejde særlig indenfor områder som erhverv, handel, uddannelse og i Arktisk Råd regi.

For yderligere oplysninger, kontakt AC-fuldmægtig i Udenrigsdirektoratet Rebecca Lynge, på telefon +299 345156 eller rejl@nanoq.gl