Akut mangel på praktikpladser i bygge- og anlægsbranchen

Grønlands anlægsbranche oplever i øjeblikket et væsentligt opsving. Desværre er antallet af praktikpladser ikke fulgt med.

Antallet af nye bygge- og anlægsprojekter i Grønland vokser med projekter som den nye anstalt og udvidelse af havnen i Nuuk, ombygningen af gymnasiet i Aasiaat og den ny Atuarfik Mathias Storch i Ilulissat. Samtidig venter mere end 100 egnede ansøgere på en læreplads i netop den branche.

Det skal der gøres noget ved, mener Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Nivi Olsen, Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Knud Kristiansen, og Formand for Grønlands Erhverv, Henrik Leth.

Den relative stilstand i bygge- og anlægsbranchen i 2013 og 2014 har medvirket til, at antallet af ansøgere, der får tilbudt en praktikplads er gået fra 69 til 26 siden 2009. Dermed er antallet af pladser mere end halveret. Men med de mange nye projekter bør antallet af praktikpladser stige igen.

”Det er klart, at der ikke er nogen grund til at tage lærlinge, hvis der reelt ikke er noget arbejde til dem. Så ryger hele formålet med et praktikforløb. Men når nu vi har et opsving, er det på tide, at både offentlige og privatejede selskaber melder sig på banen igen”, siger Henrik Leth, der samtidigt understreger vigtigheden af en jævn offentlig bygge- og anlægsplanlægning, så virksomhederne kan indstille sig på et mere stabilt aktivitetsniveau.

”Det er jo fantastisk, at vi har så mange kvalificerede ansøgere, men det er samtidig trist, at de ender med ikke at komme i gang, fordi der ikke er pladser nok til dem. Vi har alle en interesse i, at de unge uddanner sig, så de kan være med til at udvikle vores samfund”, siger Nivi Olsen, og tilføjer, at hun fortsat vil arbejde for, at vi får lærlinge på alle byggeprojekter i Grønland.

”Vi skal sammen have set på, om vi i regelsættet i dag har den rette incitamentsstruktur i forhold til at få så mange lærlinge i gang som muligt,” supplerer Knud Kristiansen.

Af fremadrettede tiltag kan nævnes den nye jobportal, der skal skabe bedre muligheder for annoncering. Derudover vil man fra Selvstyrets side tage sig af indkvarteringen af lærlinge – også i forbindelse med projekter i byer, der ikke som Nuuk og Sisimiut har særlige lærlinge-kollegier.

For mere information, kontakt ministersekretær Jens Frederik Nielsen, jfni@nanoq.gl tlf. 345702