Temaet for UGE 41: Psykiske handicap

Psykiske handicap er temaet for handicapuge 41 i år

Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender har i år fastsat temaet for uge 41 til ”Psykiske handicap”, hvor der specielt vil blive sat fokus på skizofreni”.

Vi har mange borgere med psykiske lidelser, som ikke kun berører den enkelte borger men også omgivelserne på forskellig måde

Psykiske lidelser kan være medfødt eller opstå akut. F. eks. regner man med, at op til 3 % af en befolkning på et eller andet tidspunkt af livet bliver ramt af en psykose.

Årsagerne til psykoser er ukendt, men såvel arvelige forhold som biologiske påvirkninger, f.eks. brug af rusmidler, pludselige eller langvarige psykologiske belastninger eller en kombination, kan udløse en psykisk lidelse.

Skizofreni er en alvorlig psykisk lidelse, som påvirker tanker, følelser og sanser. Når man har skizofreni, kan fantasi og virkelighed flyde sammen, - det kan måske bedst sammenlignes med at drømme ofte uhyggeligt i vågen tilstand. 

Fælles for alle er, at skizofreni kræver behandling i en eller anden form - fx medicin og psykoterapi. Jo tidligere mennesker med skizofreni får hjælp, des bedre. Op mod hver femte kommer sig og bliver symptomfri.

Mennesker med skizofreni kan have en væsentlig nedsat funktionsevne og behov for hjælp efter handicaplovgivningen.  

Der er mulighed for at søge tilskud til aktiviteter og arrangementer, som sætter fokus på psykiske lidelser / skizofreni. 

Ansøgning om tilskud skal sendes til:

IPIS, Departementet for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender – senest 14. september 2015.  Der udfyldes et ansøgningsskema, som sendes pr. e-mail til IPIS@nanoq.gl eller med brev til adressen: IPIS, Postboks 970, 3900 Nuuk eller til fax nr. 32 42 98.

 

 

Kontaktperson: Jane Justsen, e-mail jaju@nanoq.gl  tlf. 34 69 52