Hæderspris til isbjørneforsker

Billedet af Erik Born er taget af Fernando Ugarte.

Seniorforsker, Dr. Filos Erik W. Born, mangeårig isbjørneforsker i Grønland er blevet tildelt den første hæderspris i forbindelse med kyststatsmødet om isbjørne i Ilulissat.

I forbindelse med det 5. møde mellem isbjørnelandene Rusland, USA, Canada, Norge og Grønland, har delegationslederne udpeget modtageren af den første isbjørne-hæderspris i forbindelse med bevaring og forskning af isbjørne. Ud af 3 nominerede har Erik W. Born, seniorforsker i Grønlands Naturinstitut modtaget hædersprisen for sit bemærkelsesværdige og mangeårige dedikeret arbejde for bevaring og forskning af isbjørne i de arktiske lande.

Erik W. Born modtager som den første hæderspris af følgende grunde:

-  Som mangeårige isbjørneforsker under regi af Oslo-konventionen fra 1973, som er en aftale om bevaring af isbjørnebestande på tværs af de arktiske lande

-  Isbjørnerådgiver for Grønlands Hjemmestyre og Selvstyre

-  Underviser af unge forskere samt formidling af isbjørne,

-  Isbjørne-ambassadør for Grønland samt

-  ”Advokat” for arktisk økologi.

Tre væsentlige og konkrete områder ønskes fremhævet:

-   Formandskab i IUCN’s Polar Bear Specialist Group i 1983-1988 samt 2009-2011

-   Formandskab i Grønland / Canada fælleskomité om isbjørneforskning, samt

-   Indsamling af traditionel og fangerviden om isbjørne i Vestgrønland, herunder pioner for metodisk arbejde og forskning om den såkaldte traditionelle økologiske viden (TEK) samt udgivelse af flere videnskabelige artikler om isbjørne.

Baggrund

Grønland deltager i internationalt samarbejde om bevarelse af isbjørne. Dette sker bl.a. gennem ”Agreement on the Conservation of Polar Bears and Their Habitat”, der er underskrevet af Danmark på vegne af Grønland, Canada, Norge, Rusland og USA i maj 1976 (aftalen blev ratificeret af alle underskrivende nationer i 1978 og genbekræftet i 1981). Grønland overtog ansvaret for isbjørneaftalens implementering pr. 1985.

Der er behov for internationalt samarbejde, idet isbjørne ofte krydser nationernes grænser, og at koordinere indsatsen mellem landene med isbjørnebestande.

Grønland deler 3 bestande med Canada / Nunavut. Kane Basin i Nordgrønland, Baffin Bugt og Davis strædet i Sydgrønland.

Samarbejdet indeholder udveksling af erfaringer indenfor forvaltning og deling af de seneste forskningsresultater.

 

Nærmere information kan fås ved henvendelse på amalie@nanoq.gl