Naalakkersuisuts rejsehold skal være forbillede i Norden

Naalakkersuisuts rejsehold, der behandler voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen over hele landet, nyder stor interesse i Norden. 

Nordisk Råds velfærdsudvalg og kultur- og uddannelsesudvalg, der består af politikere fra de nordiske parlamenter, holdt møde i Nuuk i slutningen af juni. Under deres besøg fik de mulighed for at høre om de grønlandske erfaringer med at behandle voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen og særligt om rejseholdets arbejde.

”Jeg fortalte om vores særlige indsats med at behandle voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen” udtaler Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender Martha Lund Olsen og fortsætter, ”Det er vigtigt for mig, at vi gør noget - og at det, vi gør, virker. Tilbagemeldingerne fra rejseholdets arbejde er positive. Det tyder på, at vi er på rette spor.”    

Udvalgene tog så godt imod de grønlandske erfaringer, at de nu har fremsat forslag til Nordisk Råds Session, der finder sted på Island i slutningen af oktober, om at ”Grønlandsmodellen-Rejseholdet” skal være forbillede for resten af Norden. 

Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender udtaler, ”Vores arbejde og erfaringer skal deles med resten af Norden” og fortsætter, ”Det er første gang, at et forslag til Nordisk Råds session tager udgangspunkt i grønlandske erfaringer på socialområdet. Det kan vi være tilfredse med.”

I maj var Grønland vært for et nordisk seminar om senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen med deltagere fra hele Norden.

Fakta om Naalakkersuisuts rejsehold:

  • Rejseholdet blev etableret af Naalakkersuisut i april 2013 og består af selvstændige psykologer fordelt i fire hold, der har erfaring på området.
  • Et stort antal voksne i Grønland har været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom, og det har i mange tilfælde medført sociale og psykiske problemer i voksenlivet. Rejseholdet skal bl.a. være med til at give den enkelte bedre forudsætninger for en forbedret tilværelse samt mindske risikoen for, at deres børn udsættes for lignende seksuelle overgreb og andre former for omsorgssvigt.
  • Siden Rejseholdet påbegyndte sit arbejde i september 2013, har Rejseholdet været rundt i store dele af Grønland, bl.a. Uummannaq, Aasiaat, Sisimiut, Paamiut, Maniitsoq, Qaqortoq, Nuuk og en lignende behandlingsindsats i Tasiilaq er begyndt i august 2015.

For yderligere oplysninger, kontakt til Martha Lund Olsen via ministersekretær Sina Møller Kristiansen på telefon 53 93 71 eller mail nimk@nanoq.gl eller afdelingschef Ellen Magnussen på telefon 53 26 07 eller mail ello@nanoq.gl

 

Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga

Med venlig hilsen

 

Niels Thomas Andersen

Toqq/direkte 34 53 39