Naalakkersuisut og Alcoa forhandler om tillæg til aluminiumsaftale

Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, Borgmester Hermann Berthelsen og repræsentanter for Alcoa afholdt mandag den 24. August 2015 et borgermøde i Maniitsoq om Alcoas aluminiumsprojekt i Grønland.

Alcoa præsenterede på borgermødet den nuværende situationen på verdensmarkedet for aluminium. Prisen på aluminium er faldet med 47% fra 2008 til 2015, og de nuværende markedsforhold understøtter ikke, at der inden for en overskuelig fremtid kan forventes en udbygning af aluminiumsværket og vandkraftfaciliteterne.

Naalakkersuisut og Alcoa drøfter på denne baggrund en tillægsaftale til parternes samarbejdsaftale (MoU), der betyder, at Naalakkersuisut vil kunne markedsføre vandkraftpotentialet fra de to såkaldte Alcoa søer og ikke mindst de mange indsamlede projektdata - overfor andre virksomheder.

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq udtaler: ”Jeg er glad for, at vi nu får mulighed for at indgå aftale med andre selskaber om udnyttelse af vandkraftpotentialet fra de søer, som har været reserveret til Alcoa projektet”, og tilføjer:

”Denne løsning betyder ikke, at vi ophæver MoU’en med Alcoa, men at der nu kommer en åben konkurrence om industriel adgangen til store mængder af ren grønlandsk energi”.

Borgmester Hermann Berthelsen siger: ”Jeg er glad for, at Alcoa trods de internationale konjunkturer har besluttet, at fastholde deres langsigtede interesse i Grønland. Vi ser dagens borgermøde som en bekræftelse på de gode relationer mellem Maniitsoq og Alcoa”.

For yderligere oplysninger kontakt Departementschef for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel Jørn Skov Nielsen, e-mail jsn@nanoq.gl eller tlf.: 55 61 88