Orientering om sælskindsprodukter og hvalkvoter

Naalakkersuisoqmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl-Kristian Kruse, holdt møde med den danske udenrigsminister, Kristian Jensen, den 17. august

På mødet orienterede Karl-Kristian Kruse udenrigsministeren om revidering af EU´s lovgivning vedrørende import af sælprodukter.

- Jeg havde foretrukket, at EU aldrig havde indført et forbud mod indførsel af sælprodukter, da det var en beslutning baseret på følelser og ikke fakta, understregede Karl-Kristian Kruse.

Naalakkersuisoqmedlemmet hæftede sig også ved, at forbuddet har, trods en intention om ikke at påvirke inuitsamfund negativt, haft alvorlige konsekvenser for Grønland, da salgsdata fra Great Greenland A/S viser, at Inuitundtagelsen reelt set ikke fungerer i praksis.

- Behovet for information om Inuitundtagelsen er stor, og jeg håber, Kommissionen vil stå ved sin forpligtigelse. Ligeledes ser jeg frem til, at der kommer et egentlig review af forordningens effektivitet, sagde Karl-Karl Kruse.

Status på IWC

Grønland er blevet sikret kvote for fire år på et biologisk bæredygtigt niveau, hvilket har givet albuerum til at arbejde for en forbedring af IWC´s forvaltning af oprindelige folks fangst, hvor politikken tages ud, og videnskaben får mere plads.

- Jeg er glad for den meget store fælles indsats Danmark og Grønland lagde i forhandlingerne med et bredt udvalgt af IWC-lande. Det var med til at opnå enighed og forståelse om grønlandske kvoter til sidste IWC-møde, understregede Karl-Kristian Kruse.

Fiskeri

Naalakkersuisoqmedlemmet, Karl-Kristian Kruse, kom blandt andet ind på Grønlands fiskerisamarbejde med Færøerne, hvor landene arbejder som en fælles delegation i fiskerisamarbejdet i NEAFC,NAFO og NASCO-regi. Samarbejdet har ikke forløbet uden problemer i forrige år – specielt i NEAFC. Grønland har voksende interesse i NEAFC-området, specielt om makrel og andre pelagiske arter.

- Danmark, Færøerne og Grønland konstruktionen gør, at vi ikke kan arbejde for landenes egeninteresser, da disse tit er modstridende, fortalte Karl-Kristian Kruse blandt andet udenrigsministeren, Kristian Jensen.

 

 

Kontaktperson: Jørgen Isak Olsen, departementschef, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. Mail: jio@nanoq.gl