Årets laksemærkepris uddelt

Laksemærkerne har hængt som pynt siden 1980-erne i laksemærke modtagerens hjem.

Årets laksemærkepris modtager er fisker og fanger, James Larsen, fra Kangaamiut. Han fik NASCO West Greenland Tag Return prisen på 1.500 dollars, i går tirsdag, den 18. august.

Han har fanget laks med mærker ved Kangaamiut i 1980-erne.

- Jeg anede ikke, hvad jeg skulle stille op med laksemærkerne og var ikke nysgerrig, fortæller 50-årige James Larsen.

Sidste år fik Susanne Petersen Thorin fra Aasiaat laksemærkepris, og fik 1.500 dollars. James Larsens kone har fulgt med i medier, da Susanne Thorin Petersen fik prisen.

- Hvis min kone i år ikke har opfordret mig til at sende mærkerne til Naturinstituttet, så ville mærkerne have hængt som pynt endnu, understreger James Larsen.

På vegne af Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl-Kristian Kruse, og North Atlantic Salmon Conservation Organization, NASCO, overrakte KNAPK`s repræsentant i Kangaamiut, James Larsen II, NASCO Tag Return prisen.

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl-Kristian Kruse, og NASCO´s præsident, Steinar Hermansen, ønsker James Larsen stort tillykke med prisen.

I NASCO er der ingen forældelsesfrist på indlevering af tags fra laks, hvilket viser sig med tydelighed ved årets pris, da den laks som James Larsens tag sad på, blev sat ud i floden Penobscot, i USA i 1984.

- Dette bør derfor være en opfordring for alle til at kigge hjemme i gemmerne og tage et ekstra kig på de laks, som de fanger i løbet af sæsonen, understreger afdelingschef Emanuel Rosing fra Departement for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

NASCO

NASCO er en inter-governmental organisation, som arbejder for at bevare og genskabe den Nordatlantiske lakse bestand, og sikre bæredygtig forvaltning af denne vigtige fælles bestand.

I forbindelse med NASCO´s arbejde med at bevare den Nordatlantiske laks har NASCO oprettet Tag Return Prisen for at opfordre folk, der har fanget laks med tags, som viser hvor og hvornår laksen er udsat, til at indlevere disse tags – så man får bedre viden om laksens migrationsmønstre.

Alle, der fanger laks med tags i Grønland kan indsende disse til Grønlands Naturinstituttet, som sender dem videre til NASCO, hvor der hvert år til årsmødet udtrækkes en vinder af West Greenland Tag Return prisen på 1.500 amerikanske dollars.

 

Kontaktperson: Jóhanna Lava Køtlum, kontorchef, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. Mail: jool@nanoq.gl