To områder ved Fiskenæsset er åben for småskala tilladelser

Er du interesseret i småskala efterforskning i Grønland, er der godt nyt.

Naalakkersuisut åbner nemlig i dag to områder ved Fiskenæsset/Qeqertarsuatsiaat, hvor fastboende har mulighed for at ansøge om en småskala tilladelse til at lede efter ædelsten.

De to områder er på henholdsvis 112 km2 og 135 km2 og kan kun ansøges af fastboende og ikke af efterforskningsselskaber.

Områderne har hidtil været lukkede for efterforskning og udnyttelse. De åbnes nu, fordi Råstofdepartementet i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har fundet områderne egnet for småskalaminedrift og lokaliseret rubinforekomsten i områderne. Lokaliseringen kan findes på GEUS hjemmeside under Nuuk Region (63°30'-66°N) , som kan findes på følgende link: http://www.geus.dk/gmom/gmom-uk.htm

Man kan sende sin ansøgning til Råstofdepartementet fra i dag og ansøgningerne behandles løbende indtil 31. august 2015. Alle ansøgninger indsendt før den 31. august 2015 vil blive behandlet ens i forhold til ansøgningstidspunktet. Om du ansøger den 31. juli eller den 15. august spiller ingen rolle. Hvis der i denne periode er ansøgninger, hvis områder overlapper, vil Råstofstyrelsen vurdere hvilke ansøgninger, der er bedst.

Åbningen er et af tiltagene, som er beskrevet i Redegørelse om samfundsmæssige perspektiver for udvikling af et grønlandsk smykkestenserhverv. Redegørelsen fokuserer bl.a. på at udvikle den grønlandske smykkestensproduktion og er blevet udarbejdet på initiativ af Naalakkersuisoq for Råstoffer og Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel og Arbejdsmarked. Du kan læse mere om de initiativer og tiltag, som er blevet fremlagt i redegørelsen under Arkiv over høringer inde på selvstyrets hjemmeside.

På nedenstående kort fremgår det, hvilke områder der er tale om. Områderne er skraverede og illustrerer, at områderne kun kan ansøges af fastboende. Områderne vil blive markeret på licenskortet inde på www.govmin.gl  
Teksten til farvekoderne på kortet er fremhævet i større tekst nedenfor:
Såfremt du ønsker koordinater til de to områder, kontakt venligst Råstofstyrelsen på mail: mlsa@nanoq.gl

For yderligere information kontakt venligst:

Kons. departementschef Jørgen T. Hammeken-Holm: Tlf.nr.: +299 346 846