Grønland i EU – Møder om sælskindsforordningen

Sælskindsprodukter

Den 23. juni afholdt Grønlands Repræsentation seminar i Bruxelles under overskriften ”Grønland i Arktis – Økonomisk diversificering og bæredygtig udvikling”. Naalakkersuisoq med ansvar for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq og Naalakkersuisoq med ansvar for Finanser og Råstoffer Andreas Uldum var hovedtalere på seminaret.

Udover deltagelse i seminaret afholdt Vittus Qujaukitsoq en række møder i Bruxelles, med særligt fokus på EU’s sælskindsforordning.

På disse møder, lagde Vittus Qujaukitsoq vægt på de skadelige effekter som sælskindsforbuddet har medført for Grønland på trods af vedtagelsen af en inuit-undtagelse. Vittus Qujaukitsoq appellerede til, at EU sikrer, at de skader som grønlandske fangere påføres via et revideret sælskindsforbud søges minimeret.

Den reviderede sælskindsforordning er i disse dage under endelig forhandling imellem de tre EU-institutioner – Europaparlamentet, EU medlemsstaterne og Europakommissionen. Det forventes at de tre institutioner allerede i de kommende dage vil kunne færdiggøre et endeligt udkast til forordning, som vil blive besluttet af medlemsstaterne den 30. juni og forelagt til afstemning i Europaparlamentet til efteråret.

Den 23. og 24. juni mødtes Vittus Qujaukitsoq derfor med udvalgte ambassadører fra EU lande, herunder formandsskabslandet Letland, fra Danmark, Finland og fra Sverige. Den 23. juni mødtes Vittus Qujaukitsoq endvidere med kabinetschefen for Udviklingskommissær Neven Mimica som har det overordnede ansvar for Grønlands EU aftaler.


For yderligere kontakt via:
Amalie Jessen, Mobil nr.: + 299 34 53 04