Erfalasorput fylder 30 år

Vi kan i år fejre 30-års dagen for vores flag – Erfalasorput – siden flaget for første gang blev hejst officielt den 21. juni 1985. Siden da er Erfalasorput blevet udbredt til at blive en del af hverdagen og livet over alt i Grønland, i byerne, i bygderne og selv de mindste bosteder. Og vi har markeret mange forskellige begivenheder, officielle såvel som private, hvor flaget har været det symbol, der fortalte omgivelserne om, at ”her sker noget særligt”.

Vort smukke grønlandske flag ”Erfalasorput”, der i år har vajet over Grønland i en menneskealder, blev skabt af kunstneren Thue Christensen. Den store hvide del af Erfalasorput symboliserer indlandsisen og vore fjorde kendetegnes ved den røde del i cirklen. Den hvide del af cirklen symboliserer isfjeldene og storisen og det store røde felt i flaget kendetegner havet.

For de nye generationer, der nu vokser op, er Erfalasorput lige så selvfølgelig en del af Grønlands kultur som vores sprog og traditioner. For os andre, som er født og vokset op i en anden tid, har Erfalasorput haft stor betydning som symbol på vores vej til et Grønland som står på egne ben.

Derfor er det også med stolthed og glæde, vi ser Erfalasorput vaje flere og flere steder rundt om i verden, side om side med andre landes flag. Det vidner også om en respekt og anerkendelse af det samfund, vi har bygget op i Kalaallit Nunaat.

Vi glæder os til at se Erfalasorput vaje smukt overalt i vort kære land på vores nationaldag, og mange år frem.

På søndag, på årets længste dag, har vi nationaldag, hvor vi fejrer vort land og os selv som folk. Jeg vil derfor på vegne af Naalakkersuisut ønske alle medborgere en god nationaldag.

 

Kim Kielsen,
Formand for Naalakkersuisut