Nekrolog

Mindeord ved forhenværende minister og generalsekretær Halldór Ásgrimssons død den 18. maj 2015

Ved Halldór Ásgrimsson’s alt for tidlige død falder det naturligt at ihukomme et af de berømte vers fra de islandske sagaer – ”Hávremál” eller ”Den Højes Tale”, hvor der står:

Fæ dør, frænder dør,

også du skal dø,

eftermælet aldrig dør

om, hvad vel er endt.

Halldór Ásgrimsson’s eftermæle vil til alle tider være et eftermæle, som hans slægt og hans land kan være stolte over. Igennem en menneskealder var Halldór Ásgrimsson en central skikkelse i Islands politik, hvor han i sin aktive periode var både partileder, parlamentariker og minister. Grønland har mistet en stor ven ved Halldór Àsgrimsson’s død.

Vi modtog meldingen om hans bortgang med stor sorg. Vi har især kendt Halldór Àsgrimsson fra hans tid som Altingsmedlem og udenrigsminister i Island – vores nærmeste nabo og samarbejdspartner på mange områder - men også hans arbejde i Nordisk Råd har været af stor betydning for os i Grønland, og for det nordiske engagement i hele det arktiske område. Halldór Ásgrimsson’s sidste store opgave blev arbejdet som generalsekretær for Nordisk Ministerråd fra 2007 til marts 2013. Det blev Halldór’s fortjeneste, at det nordiske samarbejde i hans periode fik en nabopolitik, der også inkluderer Grønlands naboer i vest. Så sent som i februar i år blev der afholdt en stor fælles konference mellem Nordisk Ministerråd og Quebec provinsregeringen i Canada. En konference, som Halldór Ásgrimsson’s politiske visioner i generalsekretærtiden skabte grundlaget for. I denne tid går vore varme tanker til hans familie og hele det islandske folk.

Æret være Halldór Ásgrimssons minde.

Nuuk den 28. maj 2015

Vittus Qujaukitsoq

Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked,

Handel og Udenrigsanliggender.