Kriterier for tildeling af makrelkvoter

Makrel

Naalakkersuisut vedtog i går, tirsdag den 8. april 2015, kriterier for fordeling af makrelkvoten.

55.000 tons makrel tildeles selskaber, som har egne grønlandske fartøjer. Naalakkersuisut prioriterer de selskaber, der allerede har egne fartøjer og således kan sikre en helårs beskæftigelse for besætningsmedlemmerne.

30.000 tons makrel tildeles selskaber, som kan dokumentere en bred lokal forankring af personer, som besidder en aktiv licens til kystnært fiskeri og/eller til selskaber, der kan påvise, at de har oplært grønlandske besætningsmedlemmer i det pelagiske fiskeri.

Det har stor betydning, at de grønlandske fartøjer tages i betragtning først og får en passende andel af kvoten. Dette vil sikre udvikling og fremdrift i opbygningen af en grønlandsk pelagisk flåde og en pelagisk fiskerikompetence blandt grønlandske besætningsmedlemmer.

Samtidig har det betydning, at selskaberne bag de grønlandske fartøjer har mulighed for at indchartre udenlandske fartøjer i en overgangsperiode. Dette er med til at sikre de langsigtede og tunge investeringer, der foretages i nye grønlandske fartøjer og lignende.

I makrelfiskeriet 2014 stod de grønlandske fartøjer for 31.584 tons ud af den totalt fiskede mængde på 78.670 tons. Det forventes, at grønlandske fartøjer kan fiske mere i år end der blev fisket i sidste år.

Kontakt: Kontorchef i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Jóhanna Lava Køtlum, email: jool@nanoq.gl