Tilfredshed efter fransk ministerbesøg

I dagene mandag den 23. marts til tirsdag den 24. marts mødtes Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, den franske udenrigsminister Laurent Fabius og den danske udenrigsminister Martin Lidegaard i Ilulissat, for at drøfte anliggender af fælles interesse.

Vittus Qujaukitsoq og Martin Lidegaard havde inviteret den franske udenrigsminister, for at drøfte en række fælles prioriterede spørgsmål om klimaændringer, arktisk forskningssamarbejde, bæredygtig fangst og fiskeri, EU-investeringer i Arktis og samarbejde inden for Arktisk Råd.

Møderne blev afholdt i Ilulissat, og det gav mulighed for at drøfte disse vigtige emner og samtidigt vise den franske udenrigsminister de dramatiske og tydelige virkninger af klimaændringer, på klods hold. Frankrig er vært for det næste store topmøde om klimaforandringerne i december 2015.

Som et konkret resultat af møderne, gav de tre ministre et fælles løfte om at undersøge, hvordan man yderligere kan øge europæiske investeringer i industri projekter i Grønland, herunder gennem Frankrigs aktive engagement.
Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, udtaler efter besøget:

”Jeg er meget tilfreds med hvordan dagene er forløbet. Den franske udenrigsministers besøg har givet os lejlighed til at bygge videre på vores eksisterende dialog med Frankrig vedrørende Arktis. Det er Naalakkersuisuts vision at sikre gode relationer både til EU og til Frankrig, med henblik på en bæredygtig udvikling af vores samfund.

Det er vigtigt, at vi ved disse lejligheder får forklaret og vist i praksis til EU og lande som Frankrig, hvordan bæredygtig fangst og fiskeri i Grønland er med til at styrke vore samfund, og hvordan EU’s sælskindsforbud har påvirket grønlandske fangeres levevilkår.

Vi er interesseret i et ligeværdigt partnerskab, der faciliterer samarbejde med afsæt i vores fælles prioriteter og med respekt for vores forskelligheder. Jeg har benyttet den franske udenrigsministers besøg til at fremhæve de udfordringer vi i Grønland står overfor, men samtidigt de potentialer der byder sig og hvilke muligheder vi ser for vores fremtidige samarbejde, også indenfor erhvervsområdet, hvor der er et stort uudnyttet potentiale”.

For yderligere oplysninger, kontakt Rebecca Lynge på telefon +299 553328 eller e-mail rejl@nanoq.gl.

Bilag (DK)

Bilag (GL)

Bilag (Eng)