Finansieringsaftale med EU underskrevet

Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen underskrev på vegne af Grønland, mens vicegeneral direktør Marcus Cornaro repræsenterede EU-Kommissionen.

 

Torsdag den 19. marts i Bruxelles underskrev Formand for Naalakkersuisut finansieringsaftalen for 2015 om EUs bidrag til Grønland på uddannelsesområdet. Det højest mulige støttebeløb for 2015 er på 230 millioner kr. (30,7 mio. €).

Den endelige størrelse af det årlige støttebeløb afhænger af, om det lykkes at opfylde en række målsætninger på uddannelsesområdet. Målsætningerne, der er aftalt med EU Kommissionen, gælder blandt andet styrkelse af folkeskolens trintest-resultater, højere andel af elever, der går videre til en ungdomsuddannelse samt et højere antal gennemførsler på kompetencegivende uddannelser. De aftalte målsætninger opnås gennem initiativerne i Naalakkersuisuts Uddannelsesplan II.

Finansieringsaftalen er en del af implementeringen af den partnerskabsaftale, der blev underskrevet i oktober 2014 af daværende fungerende Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og daværende EU kommissær for Udvikling, Andris Piebalgs. Her forpligtede EU sig til at støtte Grønlands fortsatte uddannelsesindsats med op til 1,6 milliarder kr. (217,8 mio. €) frem til 2020.

Udover de ovennævnte målsætninger på uddannelsesområdet, er der fra EU også et krav om en stabil økonomisk udvikling og fremdrift på den offentlige økonomistyring. Dette omfatter blandt andet. indkøb af varer og tjenesteydelser samt øget gennemsigtighed i de offentlige finanser.

Støtten fra EU udgør, sammen med Grønlands fiskeriaftale med EU, et beløb på ca. 360 millioner kr. årligt.

 

For nærmere oplysninger kontakt Anders Fonnesbech-Wulff, telefon +299 345629.