Visioner og planer for natur og miljø

Mala Høj Kúko

Et tættere samarbejde med Naturinstituttet, nye initiativer der ikke forurener og en ”Qujanaq 2” er nogle af de emner som Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet, Mala Høy Kuko, har planer og visioner for under sit virke
Af Nina Jul Larsen

- Vi er gået i gang med et tættere samarbejde med Naturinstituttet. Vores viden om fiskearter i vores farvand er ret lavt, især vores viden om hvor makrellerne er, er begrænset på nuværende tidspunkt. Naalakkersuisut har et ønske om, at få større viden om makreller, og har derfor ansøgt om 6,2 millioner kroner, som skal bruges til at give større viden i samarbejde med Naturinstituttet, siger Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet, Mala Høy Kuko.

Klimaforandringer og natur

Isen forsvinder langsomt i Grønland på grund af klimaforandringer og det rykker sig tættere på nord nu. Naalakkersuisut prioritere klimaforandringernes indvirkning på landet, og peger på vigtigheden af at de nødvendige oplysninger og informationer bliver videregivet til befolkningen, til gavn for befolkningen fremadrettet.

Klimaforandringerne kan komme til at betyde noget for fremtidens Grønland og der er både fordele og ulemper, mener Mala Høy Kuko.

- Vi skal drage klimaforandringerne til vores egen fordel, hvad enten det er på land eller til havs. Vi skal kende til alle muligheder, det vil hjælpe os til at kunne sige ”det og det kan vi gøre og det og det skal vi gøre”, siger Mala Høy Kuko, der samtidig påpeger at alle er forpligtigede til at passe på Grønland og dens natur. I den sammenhæng glæder Mala sig til at se den nye ”Qujanaq 2” kampagne, som kommer ud i løbet af 2015.

- Det er vigtigt at vi alle er ansvarlige og passer på naturen. Vi skal have en ansvarlig politik indenfor affald, for vores efterkommere skal leve i den natur vi har, fortæller Mala Høy Kuko.

- Vi fra Naalakkersuisut har en langsigtet 10-årig plan for affaldshåndtering. Her tænker jeg på de små byer der ikke har samme forhold som de større byer. De skal have mulighed for at håndtere deres affald på en miljørigtig måde, fortæller Mala Høy Kuko.

Ifølge Mala Høy Kuko bør folk også være miljø bevidste og ansvarlige, og igen på denne måde passe på Grønland.  Derfor glæder han sig over at el- og hybridbiler stadig er afdragsfrit frem til 2018, hvilket er et initiativ der ikke forurener.

Fokus på miljørigtig energi

Nukissiorfiit har netop forhøjet og sænket sine priser, som var fastlagt via lovgivningen.

- Jeg mener at Nukissiorfiit skal have bedre priser for befolkningen. Her tænker jeg ikke på at vi skal sænke priserne, men vi skal have indført et mere forbruger venligt prissystem som vi alle kan have gavn af her i Grønland.

Ifølge Mala Høy Kuko skal der i fremtiden fokuseres mere på vandkraft, solenergi og vindenergi. Dette mener han skal udnyttes i langt højere grad end vi gør i dag.

- Jeg tænker på at det er forskelligt hvad vi betaler i forbrug i forskellige dele af landet. Nogle betaler mere end andre. For at forhindre dette så skal vi alle løfte i flok, og stå sammen om noget vi alle kan stå inde for. Det er også vigtigt at vi skal have en lavere pris på el her i landet. Det er noget vi skal gå målrettet efter, og det vil jeg arbejde for.

Og det er det i vil fokusere mere på i år?

- Jeg tænker på år 2016, hvis det er muligt at arbejde i højere grad for dette. Lige nu har vi rigtig travlt. Jeg vil meget gerne møde den danske justitsminister, for at diskutere forskellige emner om det grønlandske og danske justitsvæsen. Jeg tvivler dog på, at det sker snart, da det er valgår i Danmark. Jeg tror at det er mere realistisk at møde den kommende nye danske justitsminister.