Utilfredsstillende udfald i Thule-sagen

Vittus Qujaukitsoq

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard og Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, er begge utilfredse med udfaldet i Thule-sagen

Efter den amerikanske rigsrevisions (Government Accountability Office) afgørelse efter behandlingen af indsigelserne imod tildelingen af Thule Air Base-kontrakten til Exelis Services A/S udtaler udenrigsminister Martin Lidegaard under et besøg i Washington:

"Jeg er overrasket over udfaldet, og det er ikke tilfredsstillende. Danmark og Grønland mener ikke, at fastholdelsen af Exelis Services A/S er i overensstemmelse med aftalegrundlaget. Vi må konstatere, at der fra amerikansk side tilsyneladende er en anden fortolkning af betydningen og indholdet af dansk/grønlandsk-kriteriet end den fortolkning, som Udenrigsministeriet og Selvstyret deler.

Jeg har i dag aftalt med min grønlandske kollega og medlem af Naalakkersuisut for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, at Danmark og Grønland sammen fortsætter presset på USA for at sikre os, at Grønland fortsat får størst muligt udbytte af Thulebasen - og at al tvivl bliver ryddet af vejen. Jeg har allerede haft lejlighed til at rejse sagen på et møde i Pentagon, ligesom jeg overfor både den amerikanske udenrigsminister John Kerry og den nationale sikkerhedsrådgiver Susan Rice senere i dag vil rejse sagen."

Vittus Qujaukitsoq udtaler:

"Naalakkersuisut og den danske regering vil fortsat samarbejde tæt i denne sag, og jeg er i lighed med Martin Lidegaard overbevist om at det grønlandske samfund fortsat skal have det størst muligt udbytte af Thulebasen, således som målet og ånden i aftalegrundlaget forpligter parterne til og jeg ser frem til drøfte de fremtidige forhold og muligheder sammen med Danmark og USA."

Derudover kan det oplyses, at Vittus Qujaukitsoq netop har afholdt møde i dag med Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg om sagen.

 

 

For yderligere information kontakt særlig rådgiver Asbjørn Haugstrup på tlf. +4526729421 eller udenrigsdirektør Kai H. Andersen +299553331.