Vinterjagt på rensdyr 2015

På baggrund af svarene fra offentlig høring i perioden 30. december 2014 til og med 30. januar 2015 blev det besluttet at åbne for vinterjagt i nedennævnte forvaltningsområder.

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug har d. 16. februar 2015 besluttet at der kan foregå vinterjagt på rensdyr i følgende forvaltningsområder for personer med erhvervsjagtbevis i 3 uger fra og med d. 17. februar til og med den 10. marts 2015:

1)     Åben fangst i Nuussuaq-halvøen (område 8)

2)     100 stk. rensdyr i Naternaq (område 1)

3)     100 stk. rensdyr i Ameralik (område 4)

4)     100 stk. rensdyr i Qeqertarsuatsiaat (område 5)

5)     100 stk. rensdyr i Qassit (område 6)

6)     100 stk. rensdyr i Neria (område 7)

7)     Under jagten er det ikke tilladt at bruge snescootere, heller ikke til at transportere de nedlagte rensdyr.

Medlem af Naalakkersuisut understreger at kvoten eller jagtperioden ikke kan øges. Det er i forbindelse med vinterjagt ligeledes et krav, at der straks efter fangst udfyldes særmeldingsskemaer og disse returneres straks til kommunens servicekontor.

Både Qeqqata Kommunea og Kommuneqarfik Sermersooq støttede ikke genoptagelse af vinterjagt på rensdyr med henvisning til den nødvendige fredning af rensdyrene i vinterperioden samt med henvisning til øget anvendelse af muligheden for betalingsjagt på rensdyr. Både KNAPK og Qaasuitsup Kommune ønskede genåbning af vinterjagt for rensdyr.

Grønlands Naturinstitut gentager sin anbefaling om ingen vinterjagt på rensdyr i forvaltningsområderne i Naternaq, Kangerlussuaq-Sisimiut, Akia-Maniitsoq, Ameralik, Qeqertarsuatsiaat, Qassi, Neria samt Ivittuut/Forvaltningsområde 11.

Pinngortitaleriffik anbefaler dog vinterfangst på rensdyr kun på Nuussuaq-Halvø for 2015, fordi det formodes, at Saqqaqs høje tæthed af rensdyr, høje kalverekruttering, høje risiko for overgræsning i området er genspejlet over hele Nuussuaq-Halvøen.

Overisning i februar 2015 kan desuden øge naturlig vinter-dødelighed i 2015 og Pinngortitaleriffik anbefaler derfor en kort vintersæson på Nuussuaq-Halvø, som ikke overstiger 3 uger.

Pinngortitaleriffik understreger i sin anbefaling, at vinterfangst kun sker for at reducere bestanden. Når tætheden af rensdyr på Nuussuaq-Halvø nærmere sig 1,2 rensdyr pr. km2 er vinterfangst ikke længere tilrådeligt.

Nærmere information kan fås ved henvendelse til Afdelingschef Amalie Jessen,

amalie@nanoq.gl, tlf. 345304