Kruse: Fangst af 500 tons ved Nuuk er kun en anbefaling

Naalakkersuisoqmedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl-Kristian Kruse føler sig misforstået af den lokale fisker- og fangerforening i Nuuk, i forbindelse med sin melding om, at han støtter tanken om, at der skal indføres TAC for hellefisk i Nuuk fjorden.

- Foreningens medlemmer mener, at jeg vil gå ind for, at der kun skal fanges 500 tons hellefisk i Nuuk fjorden om året, siger Naalakkersuisoqmedlemmet.

- Jeg vil dog understrege, at jeg kun delte fiskernes tanke om indførelse af en hellefisk kvote, TAC, i Nuuk-fjorden, da de holdt møde med mig, siger Karl-Kristian Kruse, og pointerer, at han vil lytte til fiskerne i sagsbehandlingsforløbet.

- Og jeg vil understrege, at jeg ikke har sagt noget om, at jeg vil indføre en TAC for hellefiskene i Nuuk fjorden, siger Karl-Kristian Kruse.

Fiskerne frygter blandt andet, at hellefisken vil blive udryddet, hvis der ikke sættes grænser for antal fiskere.

- Jeg kan fornemme, at flere mødedeltagere vil bane en vej for en TAC for hellefiskene i Nuuk fjorden, siger Karl-Kristian Kruse.

Naturinstituttet anbefaler

Naturinstituttets anbefalede Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, at det fremtidige niveau for fiskeriet efter hellefisk ikke skal overstige 500 tons om året.

Dette svarer til gennemsnitslandinger i årene 1963- 1983, hvor bestanden tilsyneladende blev udnyttet på et bæredygtigt niveau.

- Det er derfor opstået en fiskeri- og forvaltningsmæssig interesse i dette fiskeri omkring de fremtidige muligheder, særligt i lyset af de historiske erfaringer, skrev Naturinstituttet til departementet for et år siden.

 

Kontaktperson: Jørgen Isak Olsen, departementschef, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. E-mail: jio@nanoq.gl