Ændringer i valgresultatet fra Inatsisartutvalget

Ændringer i valgresultatet fra Inatsisartutvalget den 28. november 2014.

I henhold til § 50 i Landstingslov nr. 9 af 31. Oktober 1996 om valg til Grønlands Landsting, kan kandidater og vælgere i øvrigt fremsætte indsigelser om gyldigheden af valget senest en uge efter valget.

Valgnævnet har d.d. holdt Valgnævnsmøde.

Valgnævnet har af Valgbestyrelsen i Kommune Kujalleq modtaget en indsigelse fra en kandidat angående ønske om kontrol af gyldighed af ugyldige stemmer som er oplyst under valgaftenen i forsamlingshuset Narsaq.

Valgnævnet besluttede, at 13 stemmer som var kendt ugyldige i afstemningsstedet Narsaq skal godkendes. Dette betyder at følgende 13 stemmer vil indgå i valgresultatet som gyldige:

Andreas Uldum, Demokraterne 1 stemme

Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit 4 stemmer

Naja Lund, Inuit Ataqatigiit 1 stemme

Kim Kielsen, Siumut 4 stemmer

Ineqi Kielsen, Siumut 1 stemme

Suka K. Frederiksen, Siumut 1 stemme

Aqqaluaq B. Egede Inuit Ataqatigiit 1 stemme

Dette har resulteret i at der er foretaget lodtrækning mellem Suka K. Frederiksen og Jess Svane da begge kandidater nu har 172 stemmer. Jess Svane havde det sidste mandat og Suka K. Frederiksen var 1. stedfortræder. Lodtrækningen der blev foretaget af Valgnævnet medfører, at Suka K. Frederiksen får det sidste mandat for Siumut og Jess Svane bliver den 1. stedfortræder for Siumut.

På mødet blev det desuden besluttet at 1 stemme som ved en fejl blev kendt ugyldig i afstemningstedet Maniitsoq skal godkendes som gyldig. Stemmen går til Gerth Nielsen fra partiet Inuit Ataqatigiit. Dette vil ikke ændre på mandatfordeling eller stedfortræderlisten.

Valgbestyrelsen i Qaqortoq har konstateret fejl i forbindelse med klargøring af valgmateriale m.h.p. afsendelse til Valgnævnet. Fejlen der blev opdaget er at der til kandidater for Partii Inuit er sket forveksling af 3 stemmer. 3 stemmer var noteret til Per Rosing selv om de var givet til partifællen Per Rosing-Petersen. Valgnævnet besluttede at fejlen tilrettes i opgørelse af valget.

Desuden blev der foretaget lodtrækning mellem kandidater for Demokraternes stedfortræderliste, da der var 4 kandidater der hver havde 11 stemmer. Efter Valgnævnet har foretaget lodtrækning ser stedfortræderlisten for kandidaterne således ud:

Klara Jakobsen

Paninguak Rosbach Herlufsen

Gerda Vilholm

Torben S. Lynge

Derudover blev der foretaget lodtrækning mellem kandidater for Partii Naleraqs stedfortræderliste, da der var 2 kandidater med hver 27 stemmer og 2 stedfortrædere med hver 42 stemmer. Efter Valgnævnet har foretaget lodtrækning ser stedfortræderlisten således ud:

Leif Fontaine

Arnaq Brønlund

Malene Ingemann

Per Rosing

Den indbudte presse overværede Valgnævnets lodtrækninger.

 

Lyt til lydoptagelse ved lodtrækningen.

 

Se billeder fra lodtræningen.

 

Nuuk den 8. december 2014

Svend Hardenberg

Formand for Valgnævnet

Kontakoplysninger: Valgnævnet, Tlf. 34 50 00