Midlertidig stop for hvidhvalsfangst i Qaanaaq

Midlertidig stop for hvidhvalsfangst i Qaanaaq’s forvaltningsområde.

 

Hvidhvalfangsten stoppes midlertidigt på grund af manglende fangstrapporteringer i Qaanaaq.

Gentagne observationer af urapporterede fangster og dermed risiko for reel overfangst fører nu til, at Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug sammen med Qaasuitsup Kommunia midlertidigt stopper fangsten af hvidhvaler i Qaanaaq.

Departementet har bedt kommunen om at tilbagekalde alle licenser til hvidhvalfangst, der hermed er ugyldige, indtil undersøgelsen er afsluttet, og alle fangstrapporter er modtaget. 

I henhold til Selvstyrets bekendtgørelse om beskyttelse og fangst af hvid- og narhvaler skal al fangst, bifangst og anskydning af hvid- og narhval rapporteres hurtigst muligt på det særmeldingsskema, der følger med licensen til den enkelte fanger.

Departementet gør opmærksom på, at kommunen er ansvarlig for at etablere en sikker kontrol af kvoter, således at kvoterne ikke overskrides og at fangsten øjeblikkeligt standses, når kvoten er opbrugt.

Ved overfangst af hvidhvaler i Qaanaaq i de første år af den 4 årige tekniske kvote, vil det betyde en meget lav kvote de efterfølgende år.

I henhold til bekendtgørelsen skal alle spiselige og andre brugbare dele hjemtages eller deponeres. Flænsningsområdet skal være ryddet for ubrugelige rester.

Departementet vil yderligere gøre fangerne opmærksom på, at gentagne manglende fangstrapporteringer påvirker størrelsen af hvid- og narhvalfangstkvote i fremtiden.

Nærmere information kan fås ved henvendelse hos Afdelingschef Amalie Jessen, amalie@nanoq.gl

tlf. 345304