Fem slædehunde aflivet efter vanrøgt

I bygden Ikamiut i Diskobugten har kommunefogeden måttet aflive fem hunde, da ejeren har vanrøgtet sine hunde.

Embedsdyrlægen Sanne Eline Wenneberg, Ilulissat, er i den seneste tid blevet kontaktet fra Qaasuitsup Kommunia om meget tynde hunde i kommunen, og om dyr, som måtte aflives efter vanrøgt.

Tirsdag, den 8. oktober har embedsdyrlægen været ude med hundeinspektøren i Ilulissat. De tilså et hundehold med fire hunde. Embedsdyrlægen fortæller, at den fjerde hund var allerede død, da de kom til hundepladsen.

Den døde hund var drægtig med seks hvalpe, som ville være blevet født inden for en uge.

- Hunden er død, fordi den ikke har fået foder nok, imens den har været drægtig. Da jeg obducerede hunden kunne jeg se, at leveren var ødelagt som følge af sult, og det døde den af, siger Sanne Eline Wennerberg.

Hundeejeren har fået mulighed for at fodre de tre sidste hunde. Han bliver meldt til politiet for at lade den drægtige tæve sulte.

- Hundeejeren har mishandlet sin hund, siger embedsdyrlægen, og understreger, at der er et godt samarbejde med kommunen og politiet i disse sager.

- Heldigvis greb kommunen ind i før aflivning var nødvendig, men hundene var tynde, siger Sanne Eline Wennerberg.

Den nordligste kommune i Grønland, der har omkring 10.000 hunde, har blandt andet orienteret Sanne Eline Wennerberg om, at politiet i Uummannaq har måttet have fat i en hundeejer i en bygd ved Uummannaq, da vedkommende har vanrøgtet sine hunde.

- Det har resulteret i at han gav sine hunde mad.

- Og i Qasigiannguit har kommunen ligeledes haft fat i en hundeejer, som også har vanrøgtet sine hunde, siger embedslægen.

Ikke alle sager

Embedsdyrlægen mener, at det er vanskeligt, at vurdere om antallet af dyreværnssager er stigende eller faldende, fordi ikke alle sager bliver registreret eller fundet.

- I de andre nordiske lande ved man at dyreværnssager typisk skyldes en eller anden menneskelig tragedie – dette er yderst sjældent tilfældet her i landet, siger Sanne Eline Wennerberg, og fortæller, at der er typisk folk, som har været på jagt, ude at sejle, på ferie eller bare ladet være med at fodre.

- Det er tragisk. Det giver os alle et rigtig dårligt ry, også dem der passer deres hunde ordentligt og omsorgsfuldt.

Nu kommer vinteren med frost og kulde og tynde hunde vil få meget svært ved at holde varmen.

- Det er meget kritisk for de tynde hunde, når det bliver koldt, idet de har ikke isolerende fedtlag mod kulden, siger embedsdyrlægen.

- Har man hunde, har man ansvar, hver dag, understreger Sanne Eline Wennerberg.


Kontaktperson: Sanne Eline Wennerberg, Embedsdyrlæge Uumasut nakorsaat. E-mail: sawe@nanoq.gl

 

Arkivfoto.