Grønlands Universitet fylder 30 år

Fredag den 26. september 2014 kunne Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet, red.) fejre 30 års jubilæum.

Det blev blandt andet markeret med flere taler, heriblandt af Ilisimatursafiks første rektor, professor emeritus Robert Petersen, samt to alumner fra universitetet.

Også Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling, Nick Nielsen, holdt en tale, der i høj grad henvendte sig til de studerende. Talen kan kun høres på grønlandsk, men forneden i denne artikel, kan man læse et kort referat af talens hovedpunkter på dansk.

Ved begivenheden fik 98-årige Christian Berthelsen, der har spillet en betydelig rolle for udgivelsen af grønlandsk skønlitteratur, tildelt et æresdoktorat.

Derudover blev Steven Arnfjord og Tine Aagaard begge tildelt en ph.d.-grad.

Desuden var der underholdning ved musikeren Nina Kreutzmann Jørgensen, og der blev afslutningsvist holdt studentertale af Tukumminnguaq Olsen.

 

Se billedserie

 

Hør talen


Her er en kort opsummering af talens hovedpunkter:

I talen nævnte Naalakkersuisoq Nick Nielsen blandt andet, at selvom vores sprog, grønlandsk, er vigtigt, er andre sprog også vigtige.

Derfor opfordrer han til, at de studerende tilegner sig flere sprog såsom engelsk og dansk, da det er med til at åbne døren til flere uddannelser.

Han lagde desuden vægt på, at det er en god idé for de studerende at være målrettede.

Derudover fortalte han de studerende, at det er vigtigt, at de accepterer, at de med deres uddannelse kan noget, som andre ikke kan. Men at de også accepterer, at andre, der ikke har valgt at tage en uddannelse, kan noget, som de måske ikke kan.

Han lagde derfor vægt på, at det er vigtigt at stå sammen som samfund på trods af forskelligheder.

”Det er vigtigt, at alle tager penslen og maler med for vores land,” sagde han.

Sidst, men ikke mindst, sluttede han af med at sige tak for et godt samarbejde med universitetet, som han håber, vil forsætte fremadrettet.