Mød Aleqa Hammond i Den Sorte Diamant

Mød Aleqa Hammond i Den Sorte Diamant i København den 18. september.

Formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond interviewes torsdag den 18. september 2014 af journalisten Martin Breum i Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek fra kl. 15.00-17.00.

Mødet er arrangeret i et samarbejde imellem Det Kongelige Bibliotek og Det Udenrigspolitiske Selskab.

I invitationen til arrangementet skriver Det Udenrigspolitiske Selskab bl.a.:

”Hun er en af vor tids mest spændende og kontroversielle politikere. Og hun deler vandene i både Grønland og Danmark. Aleqa Hammond, formand for landsstyret i Grønland, Naalakkersuisut, siden 2013, taler åbent om Grønlands løsrivelse fra Rigsfælleskabet. Og om råstofferne som middel til at finansiere uafhængigheden fra Danmark. Hun er mere end nogen anden eksponent for det nye forhold, der synes på vej mellem Danmark og Grønland.”

Det Kongelige Bibliotek skriver:

”Holdninger er kontroversielle, når det kommer til Formanden for Grønlands Landsstyre, Aleqa Hammond. Som politiker drives hun af et indre engagement og har en glødende drøm om at se sig selv og sit land løsrive sig fra Danmark. Men det endelige opgør med koloniseringen står i skyggen af landets sociale problemer, dets ringe uddannelsesniveau og enorme afhængighed af det årlige bloktilskud på 3,6 milliarder finansieret af det land, hun ønsker sig uafhængig af.[…]

Der er […] lagt op til en intens debat, når den karismatiske politiker i samtale med journalist og tv-vært Martin Breum vil behandle emner såsom vejen til landets økonomiske selvstændighed, om hvorvidt Danmark har ret til at blande sig i Grønlands minedrift, udsigterne for et fortsat fælles partnerskab og ikke mindst – kræver hun en offentlig undskyldning fra Danmark for kolonitiden? ”

Formanden for Naalakkersuisut befinder sig i København i forbindelse med arrangementet og afholdelse af møder den 17.-19. september.

Den 20. september rejser formanden for Naalakkersuisut til New York, hvor hun den 22. september holder oplæg ved FN’s verdenskonference om Oprindelige Folk om ”implementering af oprindelige folks rettigheder på nationalt og lokalt niveau” og den 23. september er inviteret af FN’s generalsekretær til at holde oplæg ved Klimatopmødet om videnskab og klimaforandringer.

Den 24. september åbner formanden for Naalakkersuisut officielt Grønlands ny Repræsentation i Washington D.C.

Arrangementet i Den Sorte Diamant finder sted i Dronningesalen og er et lukket arrangement forbeholdt medlemmer af Danmarks Udenrigspolitiske Selskab, studerende som deltager i Det Kongelige Biblioteks ”Students Only!” og andre særligt inviterede gæster.


For yderligere information kontakt:

Ministersekretær Elisabeth Ravn Johansen
Formandens Departement
Email: eliv@nanoq.gl 
+299 48 64 08 / +45 51 50 14 44

Det Kongelige Bibliotek
Email: kb@kb.dk 
+45 33 47 47 47
http://www.kb.dk/da/dia/studentsonly/eksklusivt/140918_aleqa_hammond

Det Udenrigspolitiske Selskab
Email: udenrigs@udenrigs.dk 
Tel: +45 33 14 88 86
http://udenrigs.dk/kommende-arrangementer/