Grønland i Osaka

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling, Nick Nielsen, har i den forgangne uge været på officielt besøg i Japan.

Besøget kommer i forlængelse af den daværende japanske viceminister Itus besøg i Nuuk i august måned og er forløberen for et senere grønlandsk besøg i Japan til december, hvor Aleqa Hammond og to andre medlemmer af Naalakkersuisut besøger Tokyo i selskab med medlemmer af den danske kongefamilie.

Besøget indledtes i Osaka, hvor Nick Nielsen deltog i åbningen af en grønlandsk særudstilling ved National Ethnology Museum sammen med hendes kejserlige højhed, prinsesse Takamado.

Prinsessen blev kendt i Grønland, da hun i 1996 besøgte flere steder i landet sammen med sin nu afdøde mand.

Hendes besøg inspirerede hende i en sådan grad, at hun skrev bogen Lulie Iluliaq, som er kendt og elsket af mange børn både herhjemme og i andre lande.

I forbindelse med åbningsceremonien performede to grønlandske kunstnere, Maqe Bianco og Nukannguaq Zeeb med trommedans og guitar.

Nick Nielsen udtaler i den forbindelse:

”Jeg synes, det var en fantastisk oplevelse at se deres flotte optræden inde i selve udstillingslokalet, hvor de var omgivet af kejserfamiliens smukke samling af Tupilakker. Japanernes interesse for tupilakker og trommedans var overvældende – tænk at vore skikke og fortællinger kan begejstre folk så langt væk.”

Naalakkersuisoq fortsætter:

”Nationalmuseet fortjener stor ros for – i samarbejde med Det danske Nationalmuseum og museet i Osaka – at have opsat udstillingen, som vil hjælpe med at promovere Grønland i forhold til historie og kunst.”