Formanden for Naalakkersuisut til klimatopmøde i New York

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon afholder 23. september 2014 klimatopmøde i New York med deltagelse af formanden for Naalakkersuisut

Klimatopmødet afholdes i tilknytning til FN’s årlige generalforsamling for at skabe momentum til de internationale klimaforhandlinger og bidrage med konkrete initiativer, der kan begrænse udledningen af drivhusgasser globalt. Parterne ved klimakonventionen går de næste 15 måneder ind i en kritisk fase, da de forventes at underskrive en ny global klimaaftale i december 2015 ved COP21 i Paris med deltagelse af alle lande. 

Det er forhåbningen at en række af verdens ledere på topmødet vil annoncere ambitiøse tilsagn til verdenssamfundet, der kan bidrage til at afbøde effekterne af den globale opvarmning.

Tidligere i år besøgte FN’s generalsekretær Uummannaq og Ilulissat. Besøget blandt lokale fangere i Uummannaq overbeviste generalsekretæren om, at Grønlands nære erfaringer med klimaforandringerne kan virke som et opråb til verdens ledere om, at det er på tide at udvise mere handlekraft. Formanden for Naalakkersuisut modtog derfor en invitation til at tale ved topmødet.

De erfaringer og observationer, som arktiske folk gør sig med klimaforandringerne, er en vigtig illustration af de videnskabelige data, der registreres af klimaforskere verden over. Klimaforandringer i Arktis har en massiv indvirkning på grønlandske naturforhold, og klimaforandringerne sker hurtigere i Arktis end andre steder i verden.

FN’s generalsekretær vil under topmødet bruge de fortællinger og erfaringer, som han hørte under sit besøg i Uummannaq til at understøtte budskabet om, at det er på høje tid at nå til en global klimaaftale.

Der gøres opmærksom på at, Grønlandske udviklingsprojekter indenfor vedvarende energi, energieffektiviseringer og klima kan søge støtte under VEK-puljen som administreres af Natur-, Energi- og Klimaafdelingen under Departementet for Miljø og Natur.

 

Med venlig hilsen

Aleqa Hammond                      Kim Kielsen
Formand for Naalakkersuisut    Naalakkersuisoq for Miljø og Natur

 

Kontaktperson:
Konst. Afdelingschef Pernille Møller
Toqq/direkte +299 345154 / Mobil: +299532642
pmoe@nanoq.gl