Stop det ulovlige fiskeri

Stemningsbillede

Grønlands Fiskeri Licens Kontrols jagtbetjent i Ilulissat har observeret ulovligt fiskeri efter hellefisk i forvaltningsområdet Diskobugten, tirsdag, den 19. august.

Det er forbudt for omkring 370 jollefiskere at fiske efter hellefisk i forvaltningsområdet Diskobugten, da kvoten for august er opfisket.

Jagtbetjenten har observeret 13 jollefiskere i forvaltningsområdet Diskobugten, som var i færd med at hale deres langliner op i forvaltningsområdet.

- En af jollerne, som jeg observerede var i gang med at få afviklet langliner, som var viklet ind i langliner fra et fiskefartøj, fortæller jagtbetjenten.

Opfordring

- Jeg skal kraftigt opfordre fiskeriorganisationerne om, at de skal påbyde deres medlemmer til, at de skal fiske lovligt, ulovligt fiskeri kan bare ikke tolereres, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Finn Karlsen.

Grønlands Fiskeri Licens Kontrol oplyser, at ulovligt indhandlede hellefisk ikke kan opnå EU-certificering, og at overtrædelser vil blive strafforfulgt.

Jollefiskerne har lov til forsøgsfiskeri efter hellefisk i afgrænsede områder i forvaltningsområdet.

Her forventes forsøgsfiskeriet gennemført af jollefiskere med en gyldig licens med bopæl i Ilulissat, Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Aasiaat og Kangaatsiaq.

Kvotemængden er samlet på i alt 500 tons, men fordeles som 250 tons i juli og 250 tons i august.

Fiskefartøjer over seks meter i forvaltningsområdet Diskobugten har en års restkvote på 1.469 tons.

Den 14. august var den sidste indhandlingsdato for joller i forvaltningsområdet Diskobugten, da månedskvoten blev opfisket.

Fiskeriet genåbnes først den 1. september 2014 med en måneds jollekvote på 421 tons. Der må således ikke fiskes eller udsættes fiskeredskaber før 1. september 2014.

Departementet opfordrer samtidig indhandlingsstederne om at føre strengere kontrol under indhandling af fangsterne.

Kontaktperson: Jørgen Isak Olsen, departementschef. E-mail: jio@nanoq.gl