Inuit-organisationer fra Nunavut besøgte Grønland

Inuit-organisationerne Nunavut Tunngavik Inc (NTI) og Qikiqtani Inuit Association (QIA) besøgte Grønland i dagene 19.-22. august 2014.

NTI repræsenterer Inuit-befolkningen i Nunavut og varetager Nunavuts Inuit-interesser inden for økonomiske, sociale og kulturelle forhold som anført i Nunavut Land Claims Agreement Act.

Qikiqtani Inuit Association (QIA) varetager 14.000 Baffin-Inuitters interesser.

Formålet med besøget har været at styrke det allerede eksisterende samarbejde mellem Nunavut og Grønland, diskutere arktisk udvikling og fremme Inuit-kulturliv.

Under besøget holdt NTI’s Præsident Cathy Towtongie samt QIA’s President Larry Audlaluk møde med Formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond den 20. august.

Formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond udtalte efter mødet:

”Der er mange områder, hvor vi kan styrke vores samarbejde med vores naboer i Nunavut. Vi har på vores møde i dag blandt andet drøftet samarbejdet i Arktisk Råd, EU’s sælskindsforbud, hvalkvoter, bilateral udveksling indenfor uddannelse, arbejdskraft og investeringer.

Jeg så gerne, at der var langt flere studerende og arbejdere fra Nunavut, som udnyttede de eksisterende muligheder i Grønland, og også at flere grønlandske studerende og arbejdssøgende får øjnene op for de muligheder, der i disse år er i Arktisk Canada.

Jeg vil sammen med Nunavuts regering og Nunavut Tunngavik Inc arbejde for at fremme dette mål. Også Grønlandske virksomheder bør være opmærksomme på de muligheder, der ligger i et tættere samarbejde med Nunavut.

På mandag den 25. august holder jeg sammen med den danske udenrigsminister Martin Lidegaard møde med Canada’s udenrigsminister John Baird i København, hvor vi også vil drøfte disse emner med den canadiske føderale regering. ”

Nunavut Tunngavik Inc (NTI) og Qikiqtani Inuit Association (QIA) mødtes også under deres besøg med Medlem af Naalakkersuisut for Fangst og Fiskeri Finn Karlsen, Medlem af Naalakkersuisut for Finanser og Indenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv og Råstoffer Jens-Erik Kirkegaard og Medlem af Naalakkersuisut for Sundhed og Infrastruktur Steen Lynge.