Dispensation til EU for krabbefiskeri

Naalakkersuisut har givet dispensation, så EU-fartøjerne kan fiske krabber indtil 12 sømil-grænsen i såkaldte krabbekasser.

Naalakkersuisut understreger, i forbindelse med deres godkendelse for at EU-fartøjer kan fiske i de såkaldte kasser, at der er tale om et bæredygtigt fiskeri, i områder, hvor der ikke er fisket i de seneste 10 år.

Naalakkersuisut fremhæver endvidere, at man har givet EU dispensation forud for forhandlingerne, idet EU har ret til det i henhold til aftale, og at Grønland gerne vil vise god vilje forud for forhandlingerne.

Naalakkersuisut understreger desuden, at man ikke tager kvoter fra grønlandske fiskere i forbindelse med dispensationen.

I henhold til Hjemmestyrets bekendtgørelse om fiskeri efter krabber er fire områder lukket for al havgående krabbefiskeri. Disse er Paamiut krabbekassen, Manitsoq-Kangaamiut krabbekasse, Sisimiut krabbekassen og Aasiaat kassen. De såkaldte kasser blev etableret i 2004.

Dette betød at alt fiskeri blev lukket for alle fartøjer større end 75 BRT/120 BT. Der er dog ikke længere noget fiskeri med større fartøjer efter krabber, bortset fra at EU tildeles 200 tons, som de ikke har udnyttet indtil nu.

I henhold til fiskeriloven og fiskeripartnerskabsaftalen mellem Grønland og EU, så skal EU fiske 12 nautical miles fra basislinjen, som omfatter nogle af disse lukkede områder.

Eftersom EU har haft svært ved at opfiske den kvote som de har fået tildelt i fiskeriprotokollen, mente derfor Departement for Fiskeri, Fangst og Landbrug, at det vil være fordelagtigt for Grønland, at vise lidt goodwill på området.

Paamiut Krabbekassen. Den blå linje markerer 12 sømil grænsen.

 

Sisimiut- Maniitsoq Krabbekassen

 

Aasiaat krabbekassen

Kontaktperson: Jørgen Isak Olsen, departementschef. E-mail: jio@nanoq.gl

 

PDF