Makrelundersøgelsen er igangsat

Det islandske undersøgelsesskib Arni Fridriksson er i disse dage i gang med en biologisk undersøgelse af makrelbestanden i Østgrønland.

Undersøgelsen er del af et koordineret nordatlantisk økosystemssurvey, der også pågår i Island, Færøerne og Norge.

Undersøgelsen pågår fra syd for Kap Farvel til Tasiilaq-området.

Data fra undersøgelsen, og data fra fiskeriet vil indgå i den biologiske vurdering af bestanden senere på året.

Disse data bliver afgørende for, hvor stor en andel Grønland er berettiget til af den samlede kvote af makrelbestanden i Nordatlanten.

I de senere år er der kommet massevis af makrel, der er svømmet mere end 3.000 km fra Nordatlanten på grund af varmere vand omkring Grønland.

Bestanden er vurderet af det videnskabelige organ ICES som værende robust, da det kom med sin biologiske rådgivning for forskellige fiskearter.

Den biologiske rådgivning om makrel i hele Nordatlanten for 2014 lyder på fangster mellem 927.000 og 1.011.000 tons.

Grønlands forsøgskvote på 100.000 tons svarer til syv procent af de forventede samlede fangster i 2014.

- Vi er spændte på resultatet, idet surveyet i år kommer til at undersøge et langt større område af den grønlandske østkyst end tidligere undersøgelser, sagde Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Finn Karlsen i marts måned, da han søgte om at få bevilget to millioner kroner hos Naalakkersuisut og Finansudvalget til biologiske undersøgelser af makrel i Østgrønlandske farvande.

I 2013 fangede Grønland 53.000 tons makrel i Østgrønlandsk farvand og for 2014 har Grønland fastsat en forsøgskvote på 100.000 tons fra den nordatlantiske makrelbestand.