Husk at give hunden vand

Sommeren er over os. Det betyder, at vi skal have rigeligt vand for at holde væskebalancen. Det gælder også for slædehunde.

- Derfor er det vigtigt, at man sikrer sig om sommeren, at hundene har drikkekar, der ikke kan væltes, eller har adgang til en naturlig kilde af vand for at kunne opretholde deres væske balance, siger Sanne Eline Wennerberg, embedsdyrlæge, Ilulissat.

Embedsdyrlægen Sanne Eline Wennerberg har i samarbejde med politiet i Ilulissat og Qaasuitsup Kommunia måttet aflive 19 slædehunde i de seneste to uger i Ilulissat, på grund af alvorlig vanrøgt af hundene.

- Hundene vil ikke nødvendigvis dø, fordi de ikke får vand en dag, men det er en lidelse for dem, at tørste, præcist som det er for os mennesker. Dette gælder i særlig grad, når det er varmt og solen skinner, siger embedsdyrlægen.

Den eneste måde hunde kan komme af med varmen på, er gennem luftvejene, idet hunde ikke sveder.

Kroppen svækkes

Hundens krop består af omkring 60 procent vand. Vand er vigtigt for alle kroppens funktioner.

Når mængden af vand mindskes i kroppen bliver kroppens funktioner også nedsat.

Immunforsvaret svækkes, og optag af næring fra foder nedsættes, musklerne bliver svage og hjernen og sanser påvirkes.

Vandmangel kan ende med koma og død.

- Det er derfor hunde står med åben mund med tungen ud. Herved fordamper en stor mængde væske. Endvidere gør kombination af varme og det tørre klima, at hundene mister meget væske i udåndingen, derfor har de brug for meget vand, fortæller Sanne Eline Wennerberg.

Hundeø

Det er ikke særsyn i hundedistrikter, at der er hunde bundet til en kæde ved en sø, hvor de selv kan indtage vand. Embedsdyrlægen understreger, at ejeren har pligt til at holde opsyn med sine hunde mindst en gang om dagen.

- Der kan altid opstå en situation, hvor hunden ikke kan nå vandet, for eksempel, at en kæde er viklet sammen, siger Sanne Eline Wennerberg.

Det er lovligt at have hunde på kommunale godkendte øer.

Sanne Eline Wennerberg påpeger, at der skal være naturlig kilde af vand på øen, idet havvand ikke er godt at slukke tørsten, da det indeholder salt, som øger tørst og vand behov.

- Har man sine hunde på en hundeø er man stadigvæk forpligtet til at føre tilsyn med sine hunde, mindst en gang om dagen, understreger embedsdyrlægen.

Kontaktperson: Embedsdyrlæge Sanne Eline Wennerberg. E-mail: uumasut@nanoq.gl. Tel.: +299 345000