Kronik: Over kapacitet – individuelle kvoter

Kronik af Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Finn Karlsen

Medlem af Inatsisartut og formand for Inatsisartut udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Nikolaj Jeremiassen, Siumut skriver i en pressemeddelelse, at det er bekymrende for at hellefiske månedskvoten for juli for joller i forvaltningsområdet Diskobugten allerede bliver opfisket ved månedens begyndelse.

Medlemmet af Inatsisartut, Nikolaj Jeremiassen, sætter herved fokus i sin pressemeddelelse, at der er særlig grund til at være bekymret for, at mange jollefiskere ikke har mere at fiske i resten af måneden, idet kvoten for 370 jollefiskere i forvaltningsområdet Diskobugten vil være opfisket i begyndelsen af måneden.

Jeg medgiver hans aktuelle bekymring for, at så mange jollefiskere ikke kan være aktive i resten af måneden, og det ikke er overraskende, at jollefiskere fra andre forvaltningsområder samler sig i Diskobugten, idet indhandlingsvilkårene er bedre og priserne er højere.

Kvoten i forvaltningsområdet Diskobugten er på 9.000 tons, hvoraf 4.206 tons tilgår joller.

I forvaltningsområdet Uummannaq er der 223 jollefiskere, som har licens til at fiske og har ret til at fiske i forvaltningsområdet Diskobugten og Upernavik.

Det vil sige, at der var 4-500 joller, før indhandlingsstoppet, den 5. juli, som har indhandlet til Ilulissats to indhandlingssteder, Royal Greenland og Halibut Greenland, og til Qeqertaq Fish, hvor de tilsammen har indhandlet omkring 200 tons om ugen, ud af en månedskvote på 421 og fratrukket merindhandling fra juni måned på i alt - minus104 tons.

Faktum er, at der er overkapacitet i forhold til den mængde kvote, som skal fiskes op som olympisk fiskeri.

Jeg mener, at det er på tide, at vi skal gå bort fra olympisk fiskeri. Jeg nævnte allerede i februar, at ordningen ikke skal gælde længere i forvaltningsområderne Upernavik, Uummannaq og Diskobugten.

Siden indførslen af olympisk fiskeri har jollefiskerne til tider taget ud og fiske to-tre dage før åbning af den månedlige kvote. Det er ikke sundt for jollefiskerne.

Løsningen er og må være indførsel af årskvoter, individuelle kvoter, for joller i de nævnte forvaltningsområder. Når ordningen er trådt i kraft vil jollefiskerne ikke længere være bekymrede for, om de har en kvote tilbage for resten af året.

Nikolaj Jeremiassen skriver endvidere i pressemeddelelsen, at vores forfædre har levet på denne måde i flere århundreder, og vi ikke kan komme udenom, hvis landet skal fortsætte med at blive beboet. Det har han ret i. Men vi skal huske på, at Naalakkersuisut har lagt vægt på, at udnyttelsen af levende ressourcer skal ske på et bæredygtigt grundlag.

Endelig er det også vigtigt, at nævne, at kvotereguleringer er vigtige, da vores efterkommere skal kunne høste af vores levende ressourcer.

Arbejdet med løsning af problemstillingen i hellefiskefiskeriet i forvaltningsområderne Uummannaq og Diskobugten er igangsat. Der blev i juni måned godkendt indsættelse af et indhandlingsskib i Uummannaq fjorden, og grundet andre problemstillinger har den godkendte aktør endnu ikke indsat skibet i området.

Da jeg som medlem af Naalakkersuisut ikke kan afvente sådan en situation, og at der må handles her og nu, har jeg godkendt en transportløsning fra Uummannaq til Ilulissat, således hensigten med indhandlingsforbedringer sker, samt, at jollefiskernes færden imellem Uummannaq og Diskobugten således kan minimeres, hvilket også er en foreløbig løsning.

En løsningsforslag som jeg har nævnt tidligere må afvente virksomhedernes handling.

Departement har endvidere indstillet i forbindelse med godkendelse til Halibut Greenland, at selskabet skal tilbyde samme priser til fiskerne i for¬valtningsområde Uummannaq som i forvaltningsområdet Diskobugten.

Vi må erkende, at vi må gå bort fra olympisk fiskeri. Derfor må vi som politikere sammen med fiskeriorganisationer sætte os sammen og finde bedre og holdbare problemløsninger til fiskerierne i de omtalte forvaltningsområder. En af vejene er indførsel af individuelle kvoter til 774 jollefiskere.