Gymnasieelever udforsker naturen omkring Kangerlussuaq

Hvor hurtigt smelter Indlandsisen, og hvordan reagerer planter og dyr på den globale opvarmning. Det er spørgsmål som otte elever fra landets gymnasier forsøger at finde svar på sammen med jævnaldrende fra Danmark og USA i en naturvidenskabelig sommerskole.

I disse dage afholdes for 4. gang naturvidenskabelig sommerskole i Kangerlussuaq støttet af Joint Committee. Fra Grønland deltager gymnasie-elever med gode kundskaber inden for engelsk og særlig interesse i biologi, geografi, fysik og kemi.

De unge følger forskere i Kangerlussuaq og laver deres egne forskningsprojekter. Blandt andet møder eleverne forskere fra Penn State University i det nordøstlige USA, som undersøger, hvordan et varmere klima påvirker planter og dyr.

Forskerne mener, at der i Grønland kommer flere buske og måske endda træer, mens der bliver færre urter og græsser. Se elevernes interview af den amerikanske forsker David Watts: https://www.youtube.com/watch?v=T5DIrMBGfWw

Udover at møde forskere laver eleverne egne undersøgelser og har blandt andet kunnet vise, at Indlandsisen nær Kangerlussuaq smelter op imod 60 cm på en enkel uge i løbet af sommeren. Se elevernes feltarbejde fra sommerskolen 2013: https://www.youtube.com/watch?v=mBbaTVDM4tQ

”Hey, hvis hun kan, så kan vi da også”, lyder det fra Aviaja Petersen fra GUX Nuuk efter at have hørt den grønlandske forsker Aviaja Lyberth Hauptmann fortælle om livet som Ph.d.-studerende på Danmarks Tekniske Universitet.

Aviaja Lyberth Hauptmann gæster igen i år sommerskolen for at fortælle om sin jagt på interessante arktiske enzymer, der potentielt kan finde anvendelse i industrien. Udover at fortælle om sin udforskning af den grønlandske natur gav Aviaja også gode råd om at klare sig gennem de videre studier.

"Aviaja Lyberth Hauptmann er en glimrende rollemodel for de elever, der ønsker at forfølge drømmen om en længerevarende naturvidenskabelig uddannelse”, udtaler leder af sommerskolen Kasper Busk. Se elevernes interview af Aviaja: https://www.youtube.com/watch?v=Z_pUmhmsenI

Et vigtigt element i sommerskolen er at formidle erfaringer til venner, familie og resten af Grønland således, at kendskabet til den naturvidenskabelige forskning i Grønland øges.

Dagligt skrives der fra sommerskolen en blognyhed på engelsk: www.polartrec.com/expeditions/joint-science-education-project-2014 og løbende uploades videoer på sommerskolens YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCgMQ4_RH8ZzMgm1_ESjV47Q

Første del af sommerskolen slutter den 9. juli og herefter fortsætter en del af eleverne videre op på toppen af Indlandsisen i 3.300 meters højde til forskningsstationen Summit.

Fakta: Joint Committee samarbejdet bygger på Igaliku-aftalen og har til formål at fremme og styrke samarbejdet mellem Grønland og USA. Projektet skal endvidere få flere unge til at vælge en naturvidenskabelig uddannelse, som vi i dag og fremover har brug for.

Kontaktoplysninger:

Kasper Busk, leder af sommerskolen
Departementet for Uddannelse, Kirke, Kultur og ligestilling
PO Box 1029,
3900 Nuuk, Greenland
kabu@nanoq.gl
Tel: +299 223628

Hvis kontakt ønskes med elever, koordinerer da venligst med Kasper Busk.