Makrelkvote til forsøgsfiskeri i Vestgrønland

Stemningsbillede

Naalakkersuisut har givet grønt lys for, at der oprettes en kvote på 10.000 tons makrel til forsøgsfiskeri i Vestgrønland, som skal fiskes olympisk.

Nu kan selskaber, som er tildelt licens til fiskeri efter makrel i Østgrønland, og som er interesseret i at forsøge at fiske makrel i Vestgrønland, begynde at fiske.

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug har modtaget adskillige særskilte ansøgninger fra flere af de selskaber, som har fået tildelt makrel i Østgrønland, som har påtænkt at bruge ekstrakapacitet til at fiske makrel i Vestgrønland.

Fra Naturinstituttets side formoder man, at makrellen følger samme havstrømme som torsk og andre arter fra Østgrønland til Vestgrønland.

Derfor kan det formodes, at i takt med at der findes større mængder makrel i Østgrønland, vil det også være mere sandsynligt, at makrel også forekommer i Vestgrønland.

Naturinstituttet er meget interesseret i at afdække om eller i hvor høj grad, der findes makrel i Vestgrønland, da det kan give nye vigtige informationer om forekomsten af makrel.

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug er meget interesseret i disse resulalter, da det vil kunne understøtte Grønlands fremtidige anmodning om kyststatsstatus og krav på en anseelig del af den totale makrelkvote.

Desuden vil et udvidet forsøgsfiskeri, hvor man også undersøger Vestgrønland, som antageligvis har mindre kommerciel interesse, understrege at det grønlandske fiskeri efter makrel er et forsøgsfiskeri, som der ellers er blevet sat spørgsmålstegn ved fra flere af vore samarbejdspartnere.