Offentlig udtalelse fra Landbrugsrådet

Savaateqarfik

Landbrugsrådet har afholdt sit 33. møde i Narsaq d. 25. juni 2014.

Landbrugsrådet har på sit møde drøftet en række væsentlige emner og vil bruge anledningen til at udtale sig om følgende:

Landbrugsrådet støtter initiativet mellem Savaatillit Peqatigiissut Suleqatigiissut (SPS) og multislagteriet Neqi A/S om løbende dialog om indhandling af lam og får og andre forhold indenfor landbrugsprodukter. Landbrugsrådet udtrykker især sin fulde støtte til parternes initiativ om at støtte unge personer, som har etableret sig som fåreholdere eller der vil etablere sig som fåreholder.

Landbrugsrådet har noteret at der er tæt dialog mellem fåreholderne og Neqi A/S og på den måde vil være med til at sikrer stabil forsyning af får, lam og kvæg til multislagteriet, der har brug for op til 30.000 lam pr. år. P.t. produceres der ca. 22.000 lam pr. år.

Landbrugsrådet anbefaler at der i forbindelse med opfølgning af Landbrugskommissionens betænkning og dennes anbefalinger nedsættes en arbejdsgruppe, som vil lave forslag til prioritering af følgende hovedopgaver:

i. Forslag til lovprogram,
ii. Forslag til finansieringstiltag og
iii. At der sættes fokus på omkostningsreducerende tiltag inden for landbrugserhvervet.

Landbrugsrådet vil også gerne understrege overfor Naalakkersuisut, at Landbrugskommissionens betænkning og deraf momentum bør fastholdes og at der ikke sker forsinkelser i de nødvendige tiltag.

Landbrugsrådet vil afholde sit næste møde i slutningen af august, hvor Landbrugskommissionens betænkning og anbefalinger vil blive præsenteret af kommissionens formand Palle Høy.
På Landbrugsrådets vegne

Niels Lund
Formand