Grønland får 14 nye rygestoprådgivere

14 nye rygestoprådgivere er uddannet i uge 22 – røgfri uge. De er nu klar til at hjælpe borgere og kollegaer med rygestop.


Det kan være svært at stoppe med at ryge, og det kan være svært at holde fast i sit rygestop. Men får man hjælp til rygestop, er der større chance for, at det vil lykkes.

Der er nu hjælp på vej fra de nyuddannede rygestoprådgivere.

I uge 22 var 14 deltagere fra hele landet samlet i Nuuk til et 3 dages kursus i rygestoprådgivning. Her blev der undervist i emner som rygningens påvirkning af kroppen, afhængighed og abstinenser. Deltagerne lærte også om helbredsfordele ved rygestop og færdigheder i rådgivning, så de nu er klar til at afholde rygestopkurser for små grupper.  

Deltagerne tog aktivt del i kurset og var nysgerrige og spørgelystne til de mange emner om rygningens påvirkning af kroppen og helbredsfordelene ved rygestop. Der var også gode diskussioner om, hvordan man bedst kan hjælpe og rådgive omkring rygestop.

”Det har været godt, at få indblik i metoden og jeg har fået den seneste information omkring rygning, passiv rygning, og hvor godt det er at stoppe rygning”, fortæller en af deltagerne Bolethe Stenskov, Forebyggelseskonsulent og Centerleder for Multicenter, kommune Kujalleq, Narsaq.

Deltagerne kom fra Upernavik i nord til Nanortalik i syd, og der var både deltagere fra virksomheder og kommuner. Så der er nu rygestoprådgivere i flere dele af landet.

Efter kurset har flere af deltagerne allerede planer for, hvad de vil gå i gang med, når de kommer hjem fra kurset. Der er planer om at afholde rygestopkurser for kollegaer i virksomheden og borgere i kommunen. Flere af deltagerne har også fokus på at hjælp børn og unge med rygestop.

”Jeg vil bruge kurset til at arbejdere videre med at få så mange borgere til at stoppe rygning. Min målgruppe vil være de unge, da det er dem som også er med til at sprede rygning hos børn og unge, da man stadig ser ældre unge rygere, der har en ”det er cool/smart at ryge” holdning”, fortæller Bolethe Stenskov.

Som rygestoprådgiver kan man afholde rygestopkurser for små grupper. Rygestopkurserne forløber over en periode på ca. 6 uger. På de første mødegange vil man forberede rygestoppet. Siden vil man få hjælp til at håndtere situationer, hvor der er risiko for tilbagefald og hjælp til at fastholde rygestoppet.

Kurset i rygestoprådgivning blev afholdt af Kræftens Bekæmpelse Danmark og var udbudt som en del af partnerskabsaftalen mellem CSR Greenland og Departementet for Sundhed og Infrastruktur.


For yderligere oplysninger kontakt:

Sundhedsfaglig konsulent Nadja Frederiksen på telefon + 299 34 66 76 eller e-mail nafr@nanoq.gl