Syngende skraldespande siger tak for hjælpen

Qujanaq qujanaq lyder Julie Berthelsens glade stemme fra særlige skraldespande, som i slutningen af maj bliver sat op i foreløbig fire byer.

Qujanaq er navnet på en kampagne, der skal få alle til at bruge skraldespanden. Den starter her i maj og løber frem til september.

- Vi har valgt en positiv historie for at få mere fokus på et rent Grønland. Så vi synger qujanaq til alle, der bruger skraldespanden. Når man kaster sit affald i skraldespanden, er man med til at holde naturen ren, og det er i vores fælles interesse, siger Naalakkersusoq for Miljø og Natur, Kim Kielsen

Et hit
Qujanaq-sangen er skrevet specielt til kampagnen og Kim Kielsen håber, den bliver et hit.

Han fortæller, at de grønlandske børn har en særlig rolle i Qujanaq-kampagnen. 6. klasserne fra skolen i Maniitsoq og fra Nuuk Skole giver en offentlig koncert sammen med Julie Berthelsen, hvor de synger og spiller deres helt egen version af Qujanaq-sangen. Det bliver i Maniitsoq onsdag den 21. maj og i Nuuk fredag den 23. maj, begge dage klokken 16.

- Vi håber, der kommer mange og lytter, og vi er sikre på, at børnene selv vil bruge skraldespandene og vil være flinke til at fortælle deres forældre det. Når vi skal holde vores natur fri for affald, er det ikke mindst for børnenes skyld. De skal jo leve af naturen i fremtiden, konstaterer Kim Kielsen.

Selv irriteret
Han får ofte klager fra borgere, der er kede af alt det affald, der ligger og flyder.
- Det er jeg også selv irriteret over. Vi har skraldespande overalt, og nu håber vi, at en positiv kampagne kan få os alle sammen til at gå de få skridt hen til skraldespanden med vores flasker, papir eller cigaretskod, siger Kim Kielsen.

De to koncerter med Julie og børnene er gratis at overvære. De varer cirka en halv time, og de bliver annonceret på plakater i Maniitsoq og Nuuk i ugerne op til arrangementet.