Nekrolog

Finn Lynge En sorgens dag

Finn Lynge er ikke længere iblandt os.

Vi ønsker at bringe vores inderlige medfølelse og respekt til hans hustru Rie, børn samt familie.

Vi har mistet en person, som har haft stor indflydelse på vores historie samt gjort os stærkere såvel i vores ånd som vores evne til at kræve mere af og sætte spørgsmål tegn ved os.

Finn Lynge har mere end nogen grønlænder formået at påvirke det internationale samfund til at forstå de grønlandske fangeres livsvilkår og deres ret til at bruge de vilde dyr på et bæredygtigt grundlag. Hans virke har sat sine spor i såvel FN, EF, IUCN som i Den Internationale Hvalfangstkommission.

Jeg kendte Finn Lynge personligt. Jeg mødte ham, da jeg var ung, og har siden da haft ham i min bevidsthed. Jeg har beundret hans sprog, hans bedrifter, hans vigtige mærkesager, de ting, han kunne lide, hans historie og hans måde at tænke på med respekt.

Finn Lynge og jeg har ikke altid været enige, men han var en person, som kunne rumme meningsforskelle, og sådan en person, har man respekt for. Vi vil altid huske hans rummelighed, hans skarpe hjerne, hans filosofi samt hengivenhed for sit land, og betragte ham som vores egen og vores eget nære bekendtskab. Jeg har kokkereret for ham, og det er som om han, i forhold til andre, havde en større begejstring for den mad, jeg serverede for ham, ligesom jeg altid har været glad for at invitere og debattere med ham.

Alle vores møder føles meget nært, især i dag.

Finn har givet dem, som kender ham godt, kender ham lidt og kender ham slet ikke en meget stor og vigtig gave. Selvom Finn ikke længere er iblandt os, vil han altid være hos os via de bøger, han har skrevet, og de budskaber, han har bragt os.

Han vil altid blive husket.

Finn Lynge har i kraft af det, han har ydet på vegne af det grønlandske folk, vist vores indflydelse og styrke – ligesom han har været med til at lægge basis for, at det arktiske folk er et folk, som så mange andre folk, udover at ville sætte sig på den politiske dagsorden, også ville være vigtige forhandlingspartnere.

Æret være Finn Lynges minde.


Med venlig hilsen

Aleqa Hammond
Formand for Siumut og Naalakkersuisut