Flagdage er udtryk for mangfoldighed

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling undrer sig over Nikku Olsen udtalelse omkring flagdage, hvor han er citeret for at sige, at praksis med at flage på halvt den 9. april, dagen for Danmarks besættelse, er udtryk ”vi hele tiden skal være nikkedukker for danske værdier.”

Nick Nielsen mener, at den officielle markering af dette som flagdag, er et udtryk for en lang række stærke værdier, og udtaler ;

”Jeg synes vi har mange stærke grønlandske værdier som mangfoldighed, fællesskab og åbenhed. Værdier, der gør os stærkt som folk, både når vi mødes med hinanden og når vi møder folk fra andre lande. Værdier, som jeg inddrager i Naalakkersuisuts kunst- og kulturstrategien, er fælleskab, læring, nyskabelse, bæredygtighed og debatskabende. Dette er værdier, som giver konstruktive bud på vores fremtid. Og det er værdier der inkluderer i stedet for at ekskludere.

Flagdagen den 9. april har en stor symbolsk værdi. Den viser, at vi tager afstand til totalitære regimer, som Tyskland var under 2. verdenskrig. Flagdagen viser, at vi tror på fredelig sameksistens, dialog og respekt mellem nationer såvel som i Rigsfællesskabet. Jeg synes derfor det er af stor værdi, at den 9. april er officiel flagdag i Grønland, og jeg er som Grønlænder stolt af de værdier denne praksis signalerer. I øvigt kan flagdagen sagtens markeres med det grønlandske flag.

Jeg vil derfor opfordre Nikku Olsen til at opleve flagdagen som mange gør i landet – som en afspejling af vores styrke som folk. En styrke, der fører os mod selvstændighed, ikke væk fra selvstændighed”.

Med venlig hilsen

Nick Nielsen