Aleqa Hammond møder den japanske udenrigsminister

Aleqa holder møde med Japansk udenrigsminister

Formanden for Naalakkersuisut mødtes sammen med den danske udenrigsminister Martin Lidegaard i dag med den japanske udenrigsminister under dennes besøg i Danmark.

Mødet havde særligt fokus på samarbejdet i Arktis, den aktuelle situation i IWC og formandens kommende besøg i Japan i december 2014.

Formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond udtalte efter mødet:

”Jeg har været glad for at kunne mødes med den japanske udenrigsminister sammen med den danske udenrigsminister i dag. Det er vigtigt for mig at Grønland og Danmark samarbejder tæt på alle de mange områder hvor vi sammen står stærkere og hvor vi hver især har noget godt at bidrage med.

Jeg meddelte den japanske udenrigsminister, at det glædede mig at byde Japan velkommen til Arktis Råd som Permanent Observatør, og jeg ser frem til at opleve, hvordan de nye observatørlande tager deres nye rolle i Arktis til sig. Jeg meddelte, at vi i Grønland meget gerne samarbejder om det vigtige arbejde det er, at sikre, at den arktiske befolkning er centrum for den udvikling, der pågår og kommer til Arktis fremover.

Vi drøftede også situationen i IWC, hvor både Japan og Grønland har draget erfaringer, som vi kan udveksle til fælles nytte i den fremadrettede internationale bæredygtige forvaltning af havpattedyrene.

Den japanske udenrigsminister understregede på mødet vigtigheden af at vægte et kontinuerligt samarbejde med Kongeriget Danmark om at støtte bæredygtig udnyttelse af hvalbestande.

I december 2014 planlægger Naalakkersuisut at foretage et officielt besøg til Japan. Mødet i dag giver os gode muligheder for at planlægge et godt indhold for besøget. Mit besøg skal også danne ramme for erhvervsevents indenfor seafood, turisme, sælskind og råstoffer og udgøre en platform for fremme af erhvervssamarbejdet mellem os tillige.

Japan har længe været en god ven af Grønland og har deltaget i udviklingen af vores fiskeri og oliesektor. Med Japans fornyede arktiske fokus står vores forhold på tærsklen til en ny spændende tid. Mødet er således et rigtigt godt udgangspunkt for at udvikle Grønlands relation til Japan”.