Kontrol med moskusokseindhandling

Fødevaremyndigheden fører kontrol med indhandling af moskusokser.

 

Fangere fra Sisimiut og Maniitsoq har indhandlet moskusoksekød til slagteriet i Kangerlussuaq i løbet af februar måned.

Den grønlandske fødevaremyndighed førte kontrol med slagtning af moskusokser på slagteriet i Kangerlussuaq, da indhandlingen fandt sted.

Ifølge lovgivningen skal alt kød af landpattedyr, til hjemmemarked kontrolleres. Derfor skal en dyrlæge eller en tilsynsførende med relevant baggrund og uddannelse udpeget af veterinær- og fødevare myndigheden i Grønland, VFMG, forestå kødkontrollen på slagteriet.

Dyrlægen skal sikre, at kødet er fri for sygdomme og parasitter. Derudover skal dyrlægen sikre, at kødet bliver behandlet under hygiejniske forhold og ikke udsættes for fødevaresikkerhedsmæssige risici. God hygiejne er et krav for både virksomheders produktionslokaler, udstyr samt personale.
Man må ikke håndtere fødevarer, hvis man for eksempel er syg med diarré og opkast. Dyrlægen kontrollerer også, at de krav følges af slagterivirksomheder. På den måde sikrer VFMG, at kontrollerede produkter fra godkendte slagterier er sikre for forbrugerne.

- Det er nødvendigt at kontrollere, at maskiner, inventar og andet produktionsudstyr er beregnet til håndtering af råvarer, for eksempel at knive, save og kødkroge er af rustfrit stål. Ligeledes skal alt udstyr være velholdt samt grundigt rengjort inden produktionsstart og skal rengøres efter behov, siger Lajos Muzs, tilsynsførende dyrlæge.

Godkendte slagterier

Slagterivirksomheder skal være godkendt af Selvstyret og for at opnå godkendelse skal virksomheden opfylde kravene i Levnedsmiddel bekendtgørelsen.
For eksempel skal der udarbejdes en indhandlingsinstruks for fangere, som for slagterivirksomheden i Kangerlussuaq skal omhandle krav om korrekt behandling af nedlagte moskusokser.
Fangerne skal umiddelbart efter nedlæggelsen af dyret blandt andet underbinde spiserøret og skære endetarmen fri.

Slagterivirksomheder skal være godkendt af Selvstyret og for at opnå godkendelse skal virksomheden opfylde kravene i Levnedsmiddel bekendtgørelsen. For eksempel skal der udarbejdes en indhandlingsinstruks for fangere, som for slagterivirksomheden i Kangerlussuaq skal omhandle krav om korrekt behandling af nedlagte moskusokser. Fangerne skal umiddelbart efter nedlæggelsen af dyret blandt andet underbinde spiserøret og skære endetarmen fri.

- Endvidere skal fangerne før indhandling af dyrene til slagteriet i Kangerlussuaq åbne bugen og udtage indvoldene undtagen lever, milt og nyrer. De øvrige organer inklusive tungen følger med til slagteriet, siger Lajos Muzs.

Indhandlingen af moskusoksekød begyndte den 10. februar og sluttede den 28. februar 2014.