Overrækkelse af underskrifter

Personnavneudvalget har via en bestemmelse i Lov om Personnavne, som anordnet for Grønland i 1986, hjemmel til at afgøre, hvorvidt et navn af grønlandsk oprindelse kan anvendes som fornavn eller ej.

Kristine og Mads Peter Heiselberg har for nyligt lavet en underskriftsindsamling, da Personnavneudvalget valgte at give afslag til deres ansøgning om at få ordet inuuneq godkendt som et personnavn, da dette vil være til ulempe for barnet.

Personnavneudvalgets afgørelse har skabt en del debat i samfundet. Det er en interessant debat, der pågår, og det sætter gang i tanker over den udvikling, der er i vores samfund sprogligt og kulturelt, når det kommer til personnavne.

Den seneste debat viser samtidig, at der er et behov for at se nærmere på lovgivningen på personnavneområdet. Det nuværende lovgrundlag samt retningslinjer ved navngivning opstiller ikke nærmere kriterier for, hvad der skal til, for et navn betragtes som værende til gene. Vi ser i andre lande, at de efterhånden har vedtaget mere liberale navnelove, og mon ikke det er på tide, at vi også ser på reglerne på navneområdet blandt andet med henblik på at sikre, at der bliver nogle mere klare rammer at arbejde ud fra.

Kristine og Mads Peter Heiselbergs underskriftsindsamling overrækkes torsdag den 6. februar 2014, kl. 14.00 i Medlem af Naalakkersuisut for Uddannelse, Kirke, Kultur og Ligestilling Nick Nielsens kontor, hvor Personnavneudvalget er inviteret.